economie

Europa blaast oud voorstel over zwangerschapsverlof nieuw leven in

04 juni 2015Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie heeft een oud voorstel voor uitbreiding van zwangerschapsverlof uit de kast gehaald en komt met een geheel vernieuwd plan om het zorgverlof op Europees niveau te regelen.

Zwangerschapsverlof is al geregeld in een oude Europese richtlijn waarin de minimumperiode voor zwangerschapsverlof op 14 weken is vastgesteld met 2 weken verplicht een vergoeding.

Vaders

Pogingen van de Europese Commissie en het Europees Parlement in 2008 om uitbreiding van het verlof te regelen tot minstens twintig weken liepen in 2010 spaak omdat de landen van de Unie tegen waren.

Op bezoek in Den Haag zei Europees commissaris Věra Jourová (Justitie en Grondrechten)  dat vernieuwing van de oude richtlijn nodig is om ook verlof mogelijk te maken voor mantelzorg en om de rol van vaders bij het ouderschap te faciliteren. ‘Nu komt alles op een schouder, namelijk die van de vrouw,’ zei de Tsjechische.

Ze vreest niet dat haar collega Frans Timmermans, die aangesteld is om de regelzucht van de Unie te bedwingen, haar voorstel naar de prullenbak verwijst. Timmermans heeft ook tot taak de Europese regels te verbeteren. Het Europees Parlement dringt al vijf jaar vergeefs aan op hervatting van de onderhandelingen over de zwangerschapsrichtlijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.