economie

Premieregeling: mogelijk lager pensioen door lage rente

18 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Werknemers met een beschikbare premieregeling lopen door de lage rente risico op een fors lager pensioen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken hoopt met een wetsaanpassing het financiële leed te verlichten.

Niet iedere Nederlander bouwt zijn oudedagsvoorziening op bij een pen­sioenfonds als ABP: bijna een half miljoen mensen doen het via een zogeheten beschikbare premieregeling. Zoals apothekers en dierenartsen, maar ook werknemers van webwinkel Bol.com.

In zo’n regeling staat de premie vooraf vast. De uitkering hangt af van beleggingsresultaten én de rente op het moment dat u met pensioen gaat. Daar wringt de schoen: de rente is nu historisch laag. Wie binnenkort met pensioen gaat, loopt daardoor risico op een fors lager pensioen.

Annuïteit

Deelnemers aan zo’n premieregeling zijn namelijk verplicht om met het kapitaal dat ze opbouwen, bij hun pensionering in één keer een pensioen te ‘kopen’ bij een verzekeraar. Die garandeert dat u, met uw pot geld, een vast bedrag per jaar krijgt, een annuïteit. En dat de rest van uw leven.

De hoogte van die annuïteit hangt voor een groot deel af van de marktrente op het moment dat hij ingaat. Is die hoog, dan groeit uw pensioenpot na uw 65ste nog flink door en kan de verzekeraar meer uitkeren. Maar is die laag, zoals nu, dan groeit de pot amper en is hij sneller leeg. Met als resultaat dat verzekeraars u minder uitkeren.

Het scheelt zomaar duizenden euro’s per jaar. Wrang is dat de rente bij pensionering telt, terwijl de uitkering hopelijk tientallen jaren duurt. In die tijd kan de rente weer stijgen, maar daarvan profiteert u dus niet.

Beleggen

PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken hoopt met een wetsaanpassing het financiële leed te verlichten. Bijvoorbeeld door verzekeraars toe te staan het geld langer te beleggen. Maar daaraan zitten haken en ogen, vooral het risico dat u daardoor loopt op schommelende resultaten en dus een onzeker pensioen.

Klijnsma schoof de planning begin deze maand daarom naar achteren: op zijn vroegst is er pas 1 juli 2016 een oplossing. Duizenden mensen vallen dus buiten de boot.

Er is een lichtpuntje: beschikken ze over de middelen, dan kunnen ze ervoor kiezen hun pensioen een jaar later te laten ingaan. In de hoop dat de regeling dan geldt, of de rente weer hoger is.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.