economie

‘Kleine pleziertjes moet je jezelf niet ontzeggen’

03 maart 2015

Elke week spreekt Elsevier met iemand over zijn of haar financiën. Dit keer Bram Huirne, mede-oprichter van websoftwarebedrijf Genkgo.

‘Creatief was ik altijd al. Ik maakte veel tekeningen, ook digitaal. Tijdens mijn studie Kunst, Cultuur en Media in Groningen begon ik huisstijlen en posters voor studentenactiviteiten en dancefeesten te ontwerpen. Toen iemand me vroeg een website te maken, heb ik een vriend om hulp gevraagd die al een bedrijfje had. Daaruit is vijf jaar geleden ons bedrijf Genkgo voortgekomen.

‘Ons belangrijkste product is VerenigingenWeb: online-managementsoftware voor verenigingen, waarmee ze hun website, ledenadministratie en financiën kunnen bijhouden. Onze klanten zijn sportverenigingen, maar ook studenten- en bedrijfsverenigingen. We leveren ook internetdiensten aan bedrijven. Nu zijn we met vier man, maar ik denk dat het bedrijf nog wel kan groeien.

‘Ik keer mezelf 1.700 euro netto per maand uit, en bouw nog geen pensioen op. Hoewel ik vroeger nooit zo op mijn uitgaven lette, ben ik er tegenwoordig wel meer mee bezig: ik houd sinds een paar maanden mijn uitgaven bij in de app You Need A Budget. Zo weet ik precies dat ik per maand, naast de huur van 600 euro – inclusief gas, water en licht – 43 euro kwijt ben aan lokale belastingen, 60 euro aan openbaar vervoer en 24 euro aan de werkster. Daarnaast los ik elke maand 333 euro af – meer dan noodzakelijk – op mijn studieschuld.

‘Voor mijn werk zit ik veel. Sinds een paar maanden heb ik daarom mijn oude hobby karate weer opgepakt. Het is heerlijk om drie keer per week naar de dojo te gaan, en daar bezig te zijn. Dat kost me maandelijks 25 euro.

‘Ik ga graag naar de bioscoop, en wat films betreft ben ik een ­alleseter: van blockbuster tot ­sciencefiction en obscure filmhuisfilms. En hoewel ik niet te vaak uit eten ga of naar het café, zal ik de keren dat ik het wel doe, niet zo op de kosten letten.
‘Naar klanten buiten Amsterdam ga ik altijd met de trein. Op stations vind ik de koffie eigenlijk veel te duur. Maar dat betekent niet dat ik het daarom niet neem: dat soort kleine pleziertjes moet je jezelf niet ontzeggen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.