economie

‘Geen plan B voor de Grieken’: lijst met hervormingen ingediend

23 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Griekse regering stuurt de andere landen op de valreep een overzicht van de geplande hervormingen. Deze moeten ervoor zorgen dat de noodleningen aan Griekenland kunnen worden verlengd.

Een woordvoerder van de Griekse regering kondigde dit maandag aan, schrijft onder meer Kathimerini. Griekse media meldden zondag dat de lijst met voorstellen al was ingediend, maar dit blijkt niet het geval. Het is nog niet bekend met welke hervormingen het land zal komen.

De Europese ministers van Financiën besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, mits Griekenland uiterlijk maandag laat weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te voldoen. Experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) zullen de hervormingen beoordelen.

Belofte

De Griekse premier Alexis Tsipras beweerde met de verlenging een ‘onderhandelingssucces’ te hebben geboekt. Het is echter nog maar de vraag op wat voor manier Griekenland aan de gestelde eisen zal kunnen voldoen, zonder dat Tsipras al te veel moet inleveren op zijn verkiezingsbeloftes.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verklaarde maandag dat de Grieken er ‘zeker’ van te zijn dat de EC, het IMF en de ECB de ingestuurde lijst zal goedkeuren, schrijft persbureau Reuters.

Geldkraan dicht

Als de toezichthouders de voorstellen niet goedkeuren, dan komt de eurogroep dinsdag weer bij elkaar. Zonder overeenstemming wordt de geldkraan naar Griekenland zaterdag om middernacht dichtgedraaid. Als dat gebeurt, komt Griekenland op korte termijn in de financiële problemen. Veel Grieken zagen de bui al hangen en hebben de afgelopen weken miljarden van hun bankrekening afgehaald en naar het buitenland gesluisd.

Europees Commissaris Pierre Moscovici van Economische Zaken liet maandag op de Franse zender France2 weten dat er wat hem betreft ‘geen plan B’ is voor de Grieken. De Europese Commissie heeft volgens hem geen plannen klaarliggen voor het geval Griekenland de eurozone zou verlaten. ‘Ik weiger ook om toestemming te verlenen aan elk onderzoek daarnaar,’ aldus Moscovici.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.