economie

Blokker schrapt 440 banen, en gaat stapsgewijs vernieuwen

09 februari 2015

Blokker is van plan banen te schrappen van ongeveer 440 werknemers, rond de 6 procent van het totaal aantal werknemers. De ontslagen zullen vallen bij ongeveer 250 eigen winkels, de helft van het totaal aantal eigen winkels.

De keten heeft de ontslagen maandagavond bekend gemaakt, tot grote schok van CNV Dienstenbond. ‘Het gaat bij Blokker een stuk beter dan bij V&D en ook de balanspositie is niet heel slecht,’ zegt CNV-bestuurder Agostino di Giacomo.

Loonkosten

Volgens Blokker is de vermindering van het aantal banen nodig omdat de omzetten in de winkels dalen. De winkelketen voor onder meer huishoudelijke artikelen trekt minder publiek en consumenten geven minder uit.

‘De loonkosten moeten meer in lijn worden gebracht met de dalende omzetten in de winkels,’ staat in een verklaring van Blokker. Behalve ontslagen, zullen personeelsleden moeten wennen aan flexibelere werktijden. Blokker gaat nog met vakbonden in overleg over een sociaal plan.

Net als V&D, dat eerder vandaag een akkoord bereikte om een faillissement af te wenden, zal Blokker vernieuwing doorvoeren van de winkels. De keten zal komende zomer beginnen met een stapsgewijze vernieuwing in de ‘fysieke winkelbeleving’. Bij zeven winkels is dat al gebeurd bij wijze van proef, en dat is goed gelukt.

Vertrouwen

Blokker zegt te zullen investeren in online-activiteiten. De online-omzet is het afgelopen jaar met ruim 40 procent gegroeid, zegt de keten.

‘Blokker heeft vertrouwen in de toekomst. Wij gaan verder investeren in een vernieuwde formule die in 2014 succesvol is getest en in Blokker’s online activiteiten,’ zegt algemeen directeur Jack Peters. Blokker investeert dit jaar ongeveer 25 miljoen euro.

FNV Handel zegt dat de plannen van Blokker ‘uitermate pijnlijk’ zijn voor het personeel. ‘Blokker zegt ook te streven naar flexibelere werktijden, maar blijft vaag over wat dat precies inhoudt. Als het betekent dat mensen moeten gaan werken op kleinere contracten waar ze nauwelijks van rond kunnen komen, dan gaan wij daarvoor liggen,’ zegt Twan van Lieshout van FNV Handel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.