Elsevier Uw geld: verzekering voor uitvaart is niet altijd nodig

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een uitvaartverzekering afsluiten, is vaak niet nodig. Bovendien zitten er veel haken en ogen aan. U kunt ook sparen voor uw uitvaart.

Van alle Nederlanders heeft meer dan 38 procent een uitvaartverzekering die de kosten van een eenvoudige begrafenis of crematie vergoedt. Daarvoor betalen ze levenslang premie, die flink in hoogte kan verschillen.

Zo’n uitvaartverzekering keert vrijwel altijd uit. Ook als u de verzekering na tien jaar stopzet, krijgen uw nabestaanden na uw dood toch, na aftrek van kosten, een bedrag uitgekeerd. Aan dat spaarpotje zitten wel wat haken en ogen.

Buidel

Zo kunnen verzekerden bij de populairste polis, het naturapakket, niet zomaar een eigen uitvaartondernemer kiezen, maar krijgen ze die toegewezen door bijvoorbeeld Dela of Monuta.

De verzekeraars, vaak ook uitvaartondernemer, verzorgen de uitvaart zelf. Wie liever zelf een begrafenisondernemer kiest, moet daarvoor in de buidel tasten: van een verzekerde som van 6.000 tot 8.000 euro wordt dan niet zelden minder dan de helft uitgekeerd.

Waarom zoveel mensen dan toch een uitvaartverzekering hebben? Peter Wakker (58), hoogleraar econometrie aan de Erasmus Universiteit: ‘In hun hoofd denken veel mensen in aparte financiële potjes. Bijvoorbeeld één voor als de auto stukgaat en één voor de kerstcadeaus. Met een uitvaartverzekering hopen ze die gebeurtenis af te dekken.’

Maar ook bij een naturapolis moet voor extra wensen worden bijbetaald, zoals voor meer kopjes koffie en plakjes cake. Wakker vindt dat degenen die het zich kunnen veroorloven beter zelf geld opzij kunnen zetten, wat ze dan meteen achter de hand hebben voor andere calamiteiten.

Vermogen

Ralph Koijen (33), hoogleraar financiën aan de London Business School, snapt wel waarom veel mensen toch een begrafenispolis afsluiten: ‘Iedereen gaat een keer dood, maar gebeurt dat als je over weinig vermogen beschikt, dan trekt een begrafenis van 10.000 euro een flinke wissel op de beurs van je nabestaanden.’

De meesten sluiten er een af op jonge leeftijd als ze weinig geld hebben. Op latere leeftijd vinden ze het ‘zonde’ om die jarenlang betaalde premie op te geven of genoegen te nemen met een kleine uitkering.

Opvallend is dat veel Nederlanders met een eigen huis dubbel verzekerd zijn: de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering, die een smak geld ineens uitkeert bij overlijden, is meer dan genoeg om ook een uitvaart te betalen. In dat geval is het zonde van het geld om een aparte uitvaartverzekering af te sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.