Tarieven en vrijstellingen in 2013

20 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Belastingdienst eist een groot deel op van giften aan niet-familieleden. Schenkingen over enkele jaren uitsmeren, verzacht de pijn.

Wie een schenking van een familielid of kennis krijgt, hoeft niet over het hele bedrag belasting te betalen. Er zijn vrijstellingen waarvan de hoogte afhankelijk is van de relatie met de schenker.

– Ouders mogen hun kinderen en pleegkinderen jaarlijks 5.141 euro schenken.

– In een aantal situaties gelden er verhoogde vrijstellingen voor kinderen.

– In alle andere gevallen bedraagt de vrijstelling 2.057 euro per jaar

Het tarief van de schenkbelasting is eveneens afhankelijk van de relatie met de schenker.

– Kinderen (ook pleegkinderen), echtgenoten en geregistreerd partners betalen over het bedrag tot 118.254 euro 10 procent belasting, daarboven 20 procent.

– Kleinkinderen en achterkleinkinderen betalen over het bedrag tot 118.254 euro 18 procent belasting, daarboven 36 procent.

– Alle andere mensen die een schenking krijgen betalen over het bedrag tot 118.254 euro 30 procent belasting, daarboven 40 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.