Grieken houden het liefst euro in portemonnee

20 maart 2017Leestijd: 1 minuut

ATHENE (ANP/DPA) – Een meerderheid van de Grieken vindt dat het land lid van de eurozone moet blijven. Ongeveer 56 procent van de Grieken denkt namelijk dat het loslaten van de euro geen oplossing biedt voor de financiële problemen.

Bijna een derde (31 procent) van de bevolking denkt dat afschaffing van de euro de problemen wél oplost. Het conservatieve dagblad Eleftheria in Athene publiceerde maandag de uitkomsten van de peiling.

Ondertussen vinden de schuldeisers van Griekenland dat er hardere maatregelen zijn vereist. Met name de spaarcenten van de Griekse consument zouden met hardere belastingmaatregelen aangepakt moeten worden. Momenteel wordt er gesproken over het verlagen van het belastingvrije spaargeld van 8636 tot onder de 6000 euro.

De regering zegde in 2015 belangrijke hervormingen toe, in ruil voor een omvangrijk steunpakket. Daartoe behoren behalve de aanpak van belastingvoordelen ook beperking van het stakingsrecht en versnelde doorvoering van de privatisering. Hoe verder de regering van premier Tsipras daarmee gaat, des te sneller slinkt zijn populariteit. Ook dat bleek uit de peiling.