economie

Wall Street doet stapje terug

16 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden halverwege de laatste handelsdag van de week eensgezind in de min. Daarmee stokte voorlopig de opmars die op Wall Street de afgelopen weken keer op keer voor recordstanden zorgde. Beleggers in de VS moesten het vrijdag doen met een nagenoeg lege agenda. Daarop stonden nog wel cijfers over de huizenbouw, die in november sterk was teruggevallen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.40 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 19.833 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2256 punten en technologiegraadmeter Nasdaq noteerde een min van 0,4 procent tot 5437 punten.

Het aandeel van industrieel concern Honeywell (min 0,1 procent) herstelde praktisch van een eerder koersverlies van ruim 2 procent. De maker van onder meer vliegtuigmotoren, airconditioners en liften kwam met ietwat tegenvallende vooruitzichten voor 2017, waarin het onder meer een lagere omzet voorziet.

Oracle

De producent van bedrijfssoftware Oracle (min 4,2 procent) werd afgerekend op zijn kwartaalcijfers. De omzet viel wat lager uit dan verwacht, terwijl de winst per aandeel een fractie hoger uitviel dan analisten hadden voorspeld. Softwareproducent Adobe Systems verloor 2,2 procent ondanks dat het met beter dan verwachte kwartaalcijfers naar buiten kwam.

General Electric, dat sinds mensenheugenis tot de Dow-Jonesindex behoort, was een opvallende stijger met een winst van 1,3 procent. Het industrieel conglomeraat profiteerde van een adviesverhoging. Positieve vooruitzichten voor de Chinese luchtvaartmarkt zorgde er mede voor dat het aandeel van vliegtuigmaker Boeing 0,7 procent won.

Olie

De aanbouw van nieuwe huizen in de Verenigde Staten zwakte vorige maand met bijna 19 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Die afname volgde op een groei met ruim een kwart in oktober.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent naar 51,79 dollar. Brent werd 2 procent duurder op 55,13 dollar per vat. De euro noteerde 1,0448 dollar, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.