economie

‘Versoberen bouwregels is onverantwoord’

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

AMERSFOORT (ANP) – Huizenbezittersorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich grote zorgen over een kabinetsvoornemen om bepaalde bouwregels voor nieuwbouwwoningen te schrappen. De belangenbehartiger wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dat bouwbedrijven al jaren de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Regeltjes weghalen zou makkelijk tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, aldus de VEH.

Zo zijn er nu nog regels die moeten voorkomen dat een balkonhek door kleine kinderen als klimrek kan worden gebruikt. Maar in de nieuwe voorstellen worden die eisen volgens de organisatie voor woonhuizen geschrapt. Ook dreigen de ventilatienormen ,,beroerder” uit te pakken, terwijl ventilatiesystemen in de praktijk nu al vaak niet zouden voldoen.

Volgens de vereniging ging het al eens mis. Toen de overheid in 2003 buitenruimte en van buitenaf toegankelijke bergruimte niet langer verplicht stelde. Dat leidde tot onvrede bij kopers van nieuwbouwwoningen, die amper meer de kans kregen een balkon of een schuur te laten bouwen. In 2012 is een en ander daarom teruggedraaid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.