economie

‘Rentestap VS volgt vrij snel’

23 november 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Beleidsmakers van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten denken dat een spoedige renteverhoging aanstaande is. Dat valt woensdag op te maken uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve.

De Fed-bestuurders dachten begin deze maand, aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dat de markten zo langzamerhand klaar zijn voor een volgende rentestap. Toch werd besloten nog even te wachten. Volgens een aantal leden moet om geloofwaardig te blijven bij een volgende vergadering een rentestap worden gezet, zo valt te lezen. Ze voelen zich onder meer gesteund door de aantrekkende arbeidsmarkt en de sterkere economie. Verder waarschuwden sommige beleidsmakers dat de huidige lage rentestand de financiële stabiliteit zou kunnen raken.

Wel uitten een paar deelnemers aan de vergadering hun zorgen over de economische vooruitzichten, waaronder de aanhoudende onzekerheid in verband met de brexit en de zwakker dan verwachte economische groei in het buitenland. De Fed verhoogde in december vorig jaar voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief van een historisch laag niveau. Sindsdien is het tarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van ’s werelds grootste economie ligt daardoor nog altijd tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Het volgende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank is op woensdag 14 december. Het hinten op een renteverhoging door de Fed in de notulen komt niet geheel onverwacht. Op de financiële markten wordt al zeer breed rekening gehouden met een verhoging in december.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.