economie

Duidelijke winst voor AEX

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst aan de nieuwe handelssessie begonnen. Ook elders in Europa gingen graadmeters in de vroege handel vooruit. De recente opmars van de olieprijs gaf het sentiment een duw in de goede richting. De markten raken er meer en meer van overtuigd dat oliekartel OPEC er ditmaal daadwerkelijk in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie.

De AEX-index stond in de vroege handel 1 procent hoger op 457,70 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 653,95 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,9 procent.

Staalconcern ArcelorMittal won 4,6 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Ook informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 3,3 procent) schaarde zich onder de winnaars na een adviesverhoging door Credit Suisse. Ook het beleggingsadvies voor branchegenoot RELX werd door de Zwitserse bank opgevoerd. Het aandeel RELX steeg 1,4 procent.

MidKap

Bij de middelgrote fondsen won Eurocommercial Properties 1,9 procent, waarmee het tot de sterkste stijgers in de MidKap behoorde. Analisten van HSBC werden positiever over de vastgoedinvesteerder. Aperam was de grootste winnaar in de MidKap met een plus van 3 procent.

Bij de kleinere fondsen noteerde Pharming 2,2 procent in de min. Het biotechnologiebedrijf lanceert dinsdag zijn eerder aangekondigde claimemissie, die ruim 12 miljoen euro in het laatje moet brengen. Houtveredelaar Accsys Technologies verloor 5 procent nadat het halfjaarcijfers publiceerde.

Lufthansa

Lufthansa won in Frankfurt 0,1 procent. De luchtvaartmaatschappij en budgetdochter Eurowings krijgen de komende dagen te maken met stakingen van het vliegend personeel. Verder stond in Londen Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot onder de 8 procent. Het aandeel stond 1,2 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,3 procent tot 48,38 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en bracht 49,07 dollar per vat op. De euro was 1,0629 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.