economie

Rustige handelsdag in verschiet

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs begint de handelsdag vrijdag naar verwachting rustig. Ook de andere beurzen in Europa zullen waarschijnlijk geen grote uitslagen laten zien bij de openingsbel. Beleggers op Beursplein 5 verwerken onder meer cijferpresentaties van Vopak en Brunel en vinden steun in de wat hogere olieprijzen.

,,Het sentiment blijft over het algemeen goed”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Hij wees er daarbij op dat beleggers weinig inspiratie kunnen halen uit de Verenigde Staten en Azië, waar de beurzen geen echt grote uitslagen kenden. Daarbij is zowel de bedrijfs- als macro-economische agenda nagenoeg leeg.

Wel opende Vopak de boeken. Het tankopslagbedrijf zag in de eerste helft van het jaar de bezettingsgraad van zijn opslagtanks stijgen tot 94 procent, van 91 procent een jaar eerder. Vopak profiteert van de lage olieprijs en het ruime aanbod op de oliemarkt omdat daardoor de vraag naar opslagcapaciteit groot is.

Brunel

Brunel had de afgelopen maanden opnieuw veel last van de malaise in de olie- en gassector. De detacheerder voorziet op dat vlak in de komende twaalf maanden geen verbeteringen. De omzet van het in hoogopgeleid personeel voor de energiesector gespecialiseerde bedrijf daalde vorig kwartaal met ruim een kwart.

Curetis zag zijn verlies in de eerste helft van het jaar halveren ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf daalde.

Kiadis Pharma

Ook biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma kan op aandacht rekenen. Topman Manfred Rüdiger zei in het Financieele Dagblad dat een omzet van een miljard euro voor het bedrijf een realistisch doel is.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse producentenprijzen in juli met 0,2 procent zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De stijging was iets sterker dan verwacht.

Slotstanden donderdag

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag hoger. De AEX-index won 0,9 procent tot 451,69 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 642,43 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 tot 0,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,8 procent naar 48,62 dollar. Brent werd 0,5 procent duurder op 51,13 dollar per vat. De euro was met 1,1335 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.