economie

‘Veel schuldeisers V&D vissen achter het net’

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Veel gewone schuldeisers van het failliete V&D zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug. De afwikkeling van het bankroet van de warenhuisketen is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat er in de boedel niet voldoende geld zit om alle gedupeerde leveranciers, verhuurders en andere partijen met vorderingen te compenseren.

De schuldenberg van V&D en La Place tezamen bedraagt nu al meer dan 200 miljoen euro, blijkt uit het tweede faillissementsverslag dat woensdag is gepubliceerd. Verscheidene schuldeisers hebben hun vorderingen daarbij nog niet eens ingediend.

In het geval van V&D hebben de curatoren nog dik 54 miljoen euro om uit te keren. Dat geld is echter in eerste instantie bestemd voor belangrijke schuldeisers als het UWV, de Belastingdienst en voormalig eigenaar Sun Capital. Daarna blijft er waarschijnlijk niets over. In de boedel van La Place zit nog 71 miljoen euro. Voor de schuldeisers van de failliete restaurantketen ziet de situatie er dus iets rooskleuriger uit.

Leegverkoop

Dat er nog zoveel geld te verdelen valt is overigens vooral te danken aan de inspanningen van de curatoren. Die heropenden de warenhuizen in maart en april nog korte tijd voor een leegverkoop van overgebleven winkelvoorraden. Samen met de verkoop van de inventaris van alle panden, leverde dat zo’n 10 miljoen euro op. Het openhouden van de winkels en restaurants begin dit jaar, toen de onderhandelingen over een mogelijke doorstart nog gaande waren, bracht ruwweg 57 miljoen euro in het laatje.

Begin juni verkochten de curatoren ook alle merkrechten die vroeger van V&D waren. Hiervoor is door drie winkelondernemers, onder wie CoolCat-baas Roland Kahn, een half miljoen euro betaald. Mogelijk levert die deal nog meer geld op. Met de kopers is afgesproken dat zij komende tijd nog een deel van de winst van de door hun geplande webwinkel zullen afstaan.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van V&D. De curatoren willen daar na de zomer aan beginnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.