economie

AEX doet forse stap terug

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is dinsdag flink lager de handel uitgegaan. Ook elders in Europa deden de graadmeters een behoorlijke stap terug. De dure euro zorgde voor een bedrukte stemming onder beleggers. Op het Damrak stond Philips in de schijnwerpers nadat het bekendmaakte zijn lichtdivisie naar de beurs te brengen.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een min van 1,8 procent op 433,34 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 651,55 punten. De indices in Parijs en Frankfurt zakten 1,6 en 1,9 procent, Londen sloot 0,9 procent lager.

Philips verloor in de AEX 2,5 procent. Het concern brengt zijn onderdeel Lighting naar Beursplein 5, waarbij minstens een kwart van de aandelen aangeboden zal worden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Enige winnaars

KPN en Ahold waren de enige van de hoofdfondsen in Amsterdam die de sessie in het groen eindigden. KPN sloot 1,1 procent hoger, terwijl de winst van Ahold met 0,2 procent meer bescheiden was.

Elders in Europa opende een groot aantal financiële concerns de boeken. De Zwitserse bank UBS (min 7,2 procent) zag de winst kelderen en werd door beleggers van de hand gedaan. Ook Commerzbank (min 9,6 procent) ging in Frankfurt in de uitverkoop na kwartaalcijfers. Het Britse HSBC verloor 1,7 procent en in Parijs werd BNP Paribas na zijn rapportage uiteindelijk 1 procent lager gezet.

Duitse daling

In Frankfurt hadden verder BMW en Lufthansa een slechte dag. Autobouwer BMW verloor 3,8 procent na de melding van een winstdaling in het eerste kwartaal. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa zag zijn opbrengsten slinken door dalende ticketprijzen en leverde 5,1 procent aan beurswaarde in.

De euro was dinsdag bij de slotbel met 1,1516 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de handel op maandag toen het hoogste peil sinds de zomer van vorig jaar werd bereikt. De dure euro kan schadelijk zijn voor Europese bedrijven, die hun producten duurder zien worden buiten het eurogebied.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 43,67 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper bij 45,00 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.