ADP: lager loon door nieuwe belastingregels

30 maart 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – De meeste Nederlandse werknemers betalen per 1 april meer loonbelasting en houden daardoor netto minder loon over. Dat meldde salarisdienstverlener ADP woensdag op basis van nieuwe berekeningen.

Door de invoering van de definitieve belastingtarieven voor dit jaar gaat iemand met een modaal inkomen er ten opzichte van 1 januari netto 3 euro per maand op achteruit. Anderhalf keer modaal verdient netto bijna 7 euro minder per maand en twee keer modaal levert netto 10 euro in. Doordat de overheidssector per 1 april ook nog eens meer pensioenpremie gaat betalen, is het verschil bij ambtenaren het grootst. Een ambtenaar met een inkomen van anderhalf keer modaal gaat er netto 11 euro per maand op achteruit; twee keer modaal ziet maandelijks 17 euro minder op de salarisstrook terug.

Mensen met een inkomen tot 1750 euro bruto per maand, de eerste schijf, zien geen verschil. De hogere belastingtarieven gelden alleen voor de tweede en derde schijf. De verhoging van het belastingtarief van 40,2 naar 40,4 procent werd pas in december bekend, waardoor deze per 1 januari nog niet kon worden doorgevoerd. Per 1 april volgt een inhaalslag over de eerste drie maanden, waardoor de resterende negen maanden van dit jaar wordt gerekend met een tarief van 40,46 procent.

ADP verzorgt naar eigen zeggen maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.

ANP
Lees meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.