Oliesjeik als voorzitter klimaattop COP28: goed idee of juist niet?

04 december 2023Leestijd: 2 minuten
Sultan Ahmed Al Jaber, voorzitter VN-klimaattop COP28. Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

De Klimaattop in Dubai is in volle gang. Het achtentwintigste miljardenfeest van de Verenigde Naties wordt dit jaar voorgezeten door Ahmed Al-Jaber, oliemagnaat én minister van Industrie en Technologie van de Verenigde Arabische Emiraten. Bij sommigen schoot de keuze voor deze man in het verkeerde keelgat.

COP28 is in volle gang. Maar waar gaat die conferentie over?

COP28 is de 28ste door de Verenigde ­Naties (VN) georganiseerde klimaattop. Ditmaal speelt de conferentie zich af in Dubai, één van de zeven Arabische Emiraten. COP staat voor Conference of the Parties – Conferentie van de leden (van de VN). Bijna alle landen op de wereld sturen een delegatie – met dikwijls de regeringsleider – naar de top.

Er zijn ook altijd leiders en landen die schitteren door afwezigheid. Vorig jaar waren dat onder anderen de Chinese president Xi Jinping en zijn Russiche evenknie Vladimir Poetin. Dit jaar komt president Joe Biden van de Verenigde Staten niet, wegens een overvolle agenda.

Op de klimaattop wordt de voortgang van de mondiale aanpak van de klimaatverandering besproken. De ­eerste ‘COP’ was in 1995 in Berlijn. Traditiegetrouw zit een hoogwaardigheidsbekleder uit het gastland de conferentie voor. Ditmaal is het de beurt aan sultan Ahmed Al Jaber.

Wie is Sultan Ahmed Al Jaber?

Al Jaber werd geboren in de Verenigde Arabische Emiraten maar bracht zijn studietijd door in de Verenigde Staten. In Californië volgde hij een opleiding tot ingenieur. Later behaalde hij daar ook zijn MBA. Zijn studie werd bekostigd door zijn latere werkgever, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), het staatsoliebedrijf van de Arabische Emiraten.

Over de aanstelling van Al Jaber was het een en ander te doen, toch?

Klopt, de sultan werd beticht van belangenverstrengeling ten tijde van zijn aanstelling als voorzitter van COP28. Al Jaber is niet alleen de minister van Industrie en Technologie namens de Arabische Emiraten. Hij is ook de CEO van oliemaatschappij ADNOC. In januari kwam daar het voorzitterschap van de VN-klimaatconferentie bij.

Wie had er kritiek op de ­aanstelling van Al Jaber?

Voornamelijk de milieubeweging. Zo liet de internationale organisatie Climate Action Network (CAN) weten dat zij van mening is dat Al Jaber zijn functie als CEO van ADNOC moet neerleggen als hij een dergelijk evenement wil voorzitten. Volgens de milieuorganisatie is ADNOC een van de oorzaken van klimaatverandering.

Daar zit wat in. ADNOC behoort tot de grootste olieproducenten ter wereld. Onder leiding van Al Jaber voerde het staatsbedrijf de productie enorm op. Zo liet de topman in 2016 weten het aantal verkochte vaten te willen opschalen van 3 naar 5 miljard in 2030. Op 27 november, vlak voor het begin van COP28, bleek uit gelekte documenten dat Al Jaber zijn positie van gastheer wil gebruiken om oliedeals te sluiten. Hij begon dus niet brandschoon aan zijn voorzitterschap. Op 12 december horen we wat de uitkomsten van de klimaattop zijn.