Premium Lock De ramp met de Omgevingswet: gedoemd om te mislukken?

16 november 2023Leestijd: 8 minuten
De Omgevingswet werd in 2016 aangenomen en is al vijf keer uitgesteld. Foto: Phil Nijhuis/ANP

Na dertien jaar debat is er vanaf 1 januari een nieuw juridisch stelsel voor de leefomgeving van burgers. Critici zien veel praktische problemen.

1. Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin wordt gewoond en gewerkt. De nieuwe wet bundelt 26 wetten, 60 algemene maatregelen van bestuur en 75 ministeriële regelingen, en maakt ze eenvoudiger. Althans: dat is het doel.

Met één digitaal loket, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), moet het makkelijker worden om bijvoorbeeld een nieuwe weg aan te leggen, een simpele dakkapel te plaatsen of een productie­locatie uit te breiden.

De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2024.

2. De kloof tussen theorie en praktijk blijkt groot. Wat is er aan de hand?

Er wordt al dertien jaar gesproken over de Omgevingswet, die in 2016 is aangenomen en vijf keer is uitgesteld. Elke keer blijkt invoering niet mogelijk door bezwaren van gemeenten, provincies en de politiek.

Op dit moment is het DSO een probleem. Met dit digitale loket kan iedereen die iets wil wijzigen of aanvragen, per locatie zien wat de lokale regels zijn en daar een vergunning aanvragen. Maar door onervarenheid en digitale com­plexi­teit lukt dat nog altijd niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw