Vlaming heeft last van Nederlands belastingbeleid

09 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
Joost Uwents (54) is CEO van WDP, het bedrijf achter grote distributiecentra. Foto: WDP

Nederland is een belangrijke markt voor WDP. Wat is WDP en wie is CEO Joost Uwents?

Wie bestelt bij Coolblue, Wehkamp of Bol.com zet een ingenieus logistiek ­raderwerk in gang. WDP, dat staat voor Warehouses De Pauw, is de ontwikkelaar, financier en bouwer van de distributiecentra waar al die logistiek zich ­afspeelt.

Het bedrijf van de Belgische familie De Pauw zette voor zo’n 6,5 miljard euro aan vastgoed neer in heel Europa. Alle opties op bouwgronden meegeteld, bestiert het voor ruim 17 vierkante kilometer aan bedrijventerreinen. Dat zijn 2.400 voetbalvelden.

De Vlaming Joost Uwents is er sinds 2010 CEO. Eind jaren negentig begeleidde hij als accountmanager bij de Belgische Generale Bank de beursgang van WDP.

Als zoon van ouders met een meubelwinkel in het Vlaamse Lokeren, groeide Uwents op met ‘het ritme van de bel’, zei hij in 2021 in een interview met EW. De familie Uwents woonde boven de winkel en als de bel ging, was er een klant. ‘Niet leuk als mama net bezig was met pannekoeken bakken.’

Uwents en WDP steggelen al tijden met de Nederlandse fiscus. Hoe zit dat?

Wie net als WDP in Nederlands vastgoed belegt, kan gebruikmaken van de zogeheten fiscale beleggingsinstelling (fbi). Die levert beleggers fiscale voordelen op en ook WDP maakt er gebruik van. Maar opeenvolgende kabinetten hebben het niet zo op dit vastgoedvehikel met de belastingvriendelijke regels. De schatkist loopt er geld door mis.

Vaak zit de fiscus bij fiscaal zeer gunstige regelingen erg strak op de voorwaarden. Het is dan voor bedrijven lastig om daaraan te voldoen. WDP en de fiscus soebatten over de vraag of het voldoet aan alle vereisten om een fiscale beleggingsinstelling te zijn. In juli kon het ­berichten dat het eindelijk tot een vergelijk was gekomen over de fbi-status over 2021.

‘Belgen kijken veel naar Nederland, maar kijk voor één keer naar de zuiderburen. België heeft een veel beter kader voor beursgenoteerde vastgoedbedrijven,’ luidde het advies van Uwents aan Nederland in het EW-interview uit 2021.

Heeft Nederland naar zijn advies ­geluisterd?

Op wat overgangsmaatregelen en uitzonderingen na, gaat er per 2025 een streep door de fiscale beleggingsinstelling voor vastgoedbeleggers. Dat staat althans in het wetsvoorstel dat het kabinet afgelopen Prinsjesdag presenteerde in het uitgebreide pakket met belastingplannen.

Hoe hard raakt dat WDP?

Dat valt nog te bezien. Op 18 oktober maakt Uwents de kwartaalresultaten van het beursgenoteerde familiebedrijf bekend. De gevolgen van een verdwijnende fiscale beleggingsinstelling zullen zeker op de agenda staan.