Premium Lock Van BBB tot VVD: welke partij wil minder belastingen?

30 oktober 2023Leestijd: 8 minuten
Woensdag 22 november heeft de Tweede Kamerverkiezing plaats. Foto: Venema Media/ANP

Politieke partijen houden zich in hun verkiezingsprogramma’s op de vlakte over belastingen. De kiezer heeft het nakijken.

Bedrijven zijn geen pinautomaat, schrijft BBB op pagina 52 van haar verkiezingsprogramma. Dus wil de partij voorkomen dat de belastingdruk voor bedrijven verder oploopt. Ondanks die heldere taal blijft het toch gissen naar wat BBB bedoelt. Want in dezelfde fiscale paragraaf schrijft de partij ook dat bedrijven wel een hoger belastingtarief moeten betalen als hun winst boven een bepaald (onbekend) bedrag uitkomt.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen: volg EW via Whatsapp

Ondanks herhaaldelijke vragen van EW heeft BBB het extra tarief niet toegelicht. Het lijkt er dus op dat de belastingdruk voor bedrijven niet mag toenemen, maar mogelijk wel voor ASML, Ahold, Heineken, KPN en andere Nederlandse grootbedrijven die winsten boeken van 1 miljard euro of meer per jaar.

In dat licht is het ook jammer dat de relatief nieuwe partij haar verkiezingsprogramma niet laat doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Uit de doorrekening blijkt wat voor tarieven partijen in gedachten hebben bij de voorgestelde maatregelen. Nu blijft het voor de kiezer lastig om hoogte te krijgen van de fiscale koers van BBB.

Rekenmeesters akkeren programma’s door

Sinds 1986 rekent het Centraal Planbureau (CPB) verkiezingsprogramma’s door, nadat PvdA, CDA en VVD daar destijds om verzochten. Ook dit jaar bekijkt het Planbureau wat de verkiezingsplannen kosten en opleveren. Wat betekenen ze voor de staatsschuld en werkgelegenheid? Op 8 november volgt de uitslag van de exercitie die 2 augustus van dit jaar begon.

 

Tientallen CPB-economen rekenen sinds de zomer de plannen van de partijen door. Stel dat een partij de vliegtaks wil verhogen, dan berekent het CPB eerst wat die verhoging oplevert. Vervolgens corrigeert het Planbureau voor gedragseffecten. Bij een te hoge vliegtaks wijken passagiers en luchtvaartmaatschappijen uit naar Frankfurt of Brussel, zodat een hogere vliegtaks geen extra belastinginkomsten oplevert.

 

Diverse partijen, waaronder SP, BBB, PVV en NSC, zien af van het laten doorrekenen van hun programma’s. Om uiteenlopende redenen. Het verkiezingsprogramma van NSC komt te laat, Caroline van der Plas laat het programma van BBB niet doorrekenen, ‘want het CPB gaat uitrekenen wat het allemaal kost’. Dat klopt. Naar wat de BBB-plannen opleveren, moet de kiezer ook zelf maar gissen.

De PVV wil zo ongeveer elke belasting verlagen of afschaffen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw