Premium Lock René Frijters: ‘Als ik was gebleven, dan was ik verzuurd’

30 oktober 2023Leestijd: 7 minuten
René Frijters stond aan de wieg van Alex en Knab. Foto: Olivier Middendorp

De oprichter van Online Seminar René Frijters (63) stond aan de wieg van Alex en Knab. Hij is druk met projecten in Zuid-Afrika, maar kan het ondernemen niet laten.

1. U was oprichter en directeur van Alex Beleggingsbank en Knab, de bank voor zzp’ers. Nu bent u eigenaar en directeur van Online Seminar?

‘Ja, begin dit jaar is Online Seminar failliet gegaan en in april heb ik het gekocht. Ik wist dat heel veel mensen niet met mij mee konden. We moesten met een kleine groep starten, en zo zijn er van de 50 medewerkers 20 doorgegaan. We maken online seminars in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Het ging verkeerd met het bedrijf toen de vraag in coronatijd explodeerde en daarna weer inzakte, en de kosten voor software en personeel veel te hoog werden. Ze deden te veel en er bleef te weinig over, dat is kortweg het verhaal. Ik heb de zaak overgenomen, ben de enige aandeelhouder. Ik heb de doelen weer helder gemaakt en overbodige zaken weggesneden. Nu denk ik dat er weer ruimte is om te groeien.’

2. U ging bij Alex Beleggings-bank én Knab weg met ruzie?

‘Ik had Alex samen met Peter Verhaar opgericht en het ging hartstikke goed. Voorheen had je al die effectenkantoortjes die te veel rekenden voor hun aan- en verkopen. Wij waren snel en goedkoop. Rabobank verkocht Alex in 2007 aan concurrent Binck en toen moest ik weg, want er konden geen twee kapiteins op het schip staan. Dat was pittig, want ik zat erin met hart en ziel en baalde enorm. Ik was mijn kindje kwijt. Twaalf jaar lang heb ik er met zóveel plezier gewerkt. Ik was zo goed in mijn baan en iedereen droeg me op handen. Ik wist ook alles. En ineens ben je dan alles kwijt.

‘Toen dacht ik: hoe ga ik mijn leven verder inrichten? Ik ben naar Zuid-Afrika gegaan en heb mijn hoofd helder gemaakt. Daarna ben ik Knab begonnen, een bank voor zzp’ers die tot in de haarvaten klantgericht moest zijn. Daar heb ik zeven jaar gezeten.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw