Premium Lock EW zoekt uit: wanneer bent u zzp’er en wanneer in loondienst?

26 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
Illustratie: Jelrik Atema

Wanneer ben je zelfstandige en wanneer werknemer? Het demissionaire kabinet komt met nieuwe criteria, EW zet praktijkvoorbeelden op een rij.

Solopartners, een vereniging van zelfstandigen (zzp’ers) in de zorg, denkt dat 90 procent van de zzp’ers in de zorg niet verder kan als zelfstandige. Het Platform Zelfstandige Ondernemers voorziet ‘een bloedbad’ en de Vereniging Zelfstandigen Nederland meent dat haar achterban de vrijheid op ondernemen – een grondrecht – wordt ontnomen.

Belangenclubs van zelfstandigen zijn maar weinig tevreden met het voorstel van het demissionaire kabinet om de regels voor zzp’ers aan te scherpen. Veel werk kan vanaf 2025 alleen nog maar worden verricht in loondienst – als werknemer dus. De regels kunnen de helft van de 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel treffen. Dat zijn de ongeveer 600.000 zelfstandigen die zich laten inhuren door andere bedrijven. Voor klusjesmannen die voor particulieren werken en winkeliers verandert er niets.

Als een zelfstandige ‘zij-aan-zij’ met werknemers van het inhurende bedrijf werk verricht dat tot de kernactiviteiten behoort, dan is er door deze ‘organisatorische inbedding’ straks waarschijnlijk sprake van loondienst. De zelfstandige kan dan alleen verder als werknemer bij het inhurende bedrijf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw