Premium Lock Dit staat de belegger in het restant van 2023 te wachten

12 oktober 2023Leestijd: 9 minuten
Illustratie: Getty Images

Hoe vergaat het beleggers in 2023, wat staat ze te wachten en mag je nog beleggen in Shell? EW legde het voor aan deskundigen.

Voor beleggers verloopt 2023 tot nu voorspoedig. Aandelenmarkten laten overal ter wereld plussen zien, ook al is in het laatste kwartaal wat gas teruggenomen, met juist wat kleine minnen voor de aandelen. Maar door de bank genomen staan beleggers nog steeds op winst met hun aandelenportefeuille.

Wat vooral opviel, was de opwinding die eind september ontstond rond de Nederlandse financials. Eerst eiste de Tweede Kamer een verhoging van de bankenbelasting, waarop ING en ABN AMRO prompt vele procentpunten in de min doken. Later die maand oordeelde de rechter dat ASR en Nationale-Nederlanden hun klanten moeten compenseren voor de verborgen kosten in beleggingsverzekeringen. Daarop doken de verzekeraars fors in de min. Ondertussen zijn de koersen weer herstellende.

Een heel saai derde kwartaal

Verder was het derde kwartaal eigenlijk heel saai, zeker als je uitzoomt, luidt de samenvatting van Jelte de Boer (43) en Diemer de Vries (39) van vermogensbeheerder Optimix. Met EW bespreken zij op hun kantoor, om de hoek bij het Amsterdamse Museumplein, de ontwikkelingen op de financiële markten in de nabije toekomst. Hoe zal de rente zich ontwikkelen, wat is het verband met de olieprijs en wat betekent dat voor aandelen en obligaties?

En waarom deden de aandelen het nog zo goed dit jaar, terwijl er genoeg zaken zijn om je zorgen over te maken? ‘Na corona hadden consumenten veel spaargeld, dat ze massaal hebben aangesproken. Ook is de arbeidsmarkt zeer sterk en de inkomensgroei hoog,’ zegt directeur beleggingen Jelte de Boer. De kooplust van de consument viel af te lezen aan de omzetten van bedrijven en aan de beurskoersen. Maar de twee professionele beleggers voorzien een kentering.

EW scorebord van beleggingsfondsen per 30 september 2023

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw