Een laag en niet toereikend inkomen? Dan ben je arm

07 september 2023Leestijd: 2 minuten
Voedselbank in de Hoeksche Waard. Foto: Jeffrey Groeneweg/ANP

De belangrijkste methode om armoede vast te stellen, is met het ‘niet-veel-maar-toereikend-criterium’. Een alleenstaande heeft volgens dit criterium een inkomen van minimaal 1.533 euro per maand nodig om te kunnen rondkomen.

Voor een gezin met drie kinderen is het net toereikende inkomen 3.126 euro in de maand. Wie minder heeft, telt in de statistieken mee als arm. Beide inkomens zijn nettobedragen, inclusief toeslagen.

Wanneer ben je arm? CPB en CBS hanteren verschillende criteria

Het Sociaal en Cultureel Planbureau gaat uit van dit criterium, terwijl het Centraal Bureau voor de Statistiek de ‘lage-inkomensgrens’ hanteert. Dat is de bijstandsuitkering uit 1979, die jaarlijks wordt vermeerderd met de inflatie.

Meer definities zijn in zwang. Zo is er een Europese definitie die de ­armoedegrens vaststelt op 60 procent van het doorsnee-inkomen. Zou die definitie worden gevolgd, dan is de armoede in Nederland volgens de statistieken drie keer zo hoog.

Het is aan de Commissie sociaal minimum om de best passende ­definitie te kiezen: elke heeft haar voors en tegens. De door de Tweede Kamer ingestelde commissie ­onderzoekt ook of de armoedegrenzen omhoog moeten. De ­commissie publiceerde al een ­tussenrapport. Eind dit jaar volgt het afrondende voorstel.

Tot op heden heeft het niet-veel-maar-toereikend-criterium de bovenhand. Dat is te danken aan het Centraal Planbureau (CPB). Op basis van dit criterium neemt het CPB sinds vorig jaar de armoede pontificaal in de ramingen op.

Zo ook in de hagelnieuwe ­augustusraming van het planbureau. Het voorspelde aantal armen – 990.000 in 2024, tegenover 825.000 in 2023 – werd grif ­gedeeld door politici en media.