Triodos Bank moet boze beleggers kalmeren

14 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
CEO Jeroen Rijpkema (63) staat voor de taak certificaathouders tevreden te stellen. Foto: Rogier Veldman/Lumen

Triodos, de duurzame bank met veel aandacht voor de samenleving, heeft het lastig. Wat is er aan de hand?

Triodos geeft certificaten uit, een soort aandelen met beperkt stemrecht, die verhandelbaar zijn. Het zijn beleggers met een groen hart die deze certificaten hebben gekocht, maar ook zij willen uiteindelijk iets verdienen. En zeker geen geld verliezen.

De handel in deze certificaten lag zo’n drie jaar stil, doordat in coronatijd de bezitters hun certificaat in geld wilden omzetten. Dat zou de bank in de problemen brengen en dus werd de handel opgeschort. Sinds begin deze zomer is handel weer mogelijk, maar op een nieuw – vrij ingewikkeld – stelsel. ‘Een intern handelsssysteem dat ruim veertig jaar goed functioneerde, liep duidelijk tegen zijn grenzen aan,’ zegt CEO Jeroen Rijpkema daarover.

Het nieuwe stelsel krijgt de schuld?

Ja, de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB) vindt dit nieuwe handelsplatform niets. Voorheen waren de certificaten alleen aan de bank te verkopen, nu moeten ze onderling worden verhandeld. De critici willen een ingrijpende aanpassing van het nieuwe systeem. Na de start daarvan, op 5 juli, stortte de koers namelijk in. Momenteel kost een certificaat Triodos maar liefst 71,5 procent minder dan vóór het stilleggen van de handel in 2020. Er zijn ongeveer 40.000 certificaathouders, die opgeteld voor 1,2 miljard euro hebben ingelegd.

Wat nu?

De voorzitter van de SCTB schrijft in een open brief dat in vijf handelsweken niet meer dan 71.000 certificaten van eigenaar zijn gewisseld. Dat is niet meer dan een half procent van het totaal. ‘Er kan niet gesproken worden van liquide handel,’ schrijft de stichting, die zo’n 3.000 certificaathouders vertegenwoordigt. De stichting wil dat de bank haast maakt met een evaluatie van het handelsplatform en eist een onderzoek naar alternatieven.

‘Wij betwijfelen of er sprake is van een eerlijke en ordentelijke markt en beraden ons op verdere stappen,’ aldus de SCTB. Rijpkema ziet het geringe handelsvolume als een bewijs dat certificaathouders de bank nog altijd steunen. De klagers zijn gewoon niet bereid om hun verlies te nemen en weigeren hun stukken aan te bieden.

Dat klinkt als een patstelling?

Ja. Er worden nu rechtszaken voorbereid en dat zet Triodos onder druk. Voormalig ABN AMRO-bankier Rijpkema moet dit in goede banen leiden. De beleggers dachten de duurzame bank te steunen en een risicovrij product te kopen. Dat bleek anders te liggen. Triodos waarschuwde zelf in juni nog voor hectiek bij de hervatting van de handel. ‘U moet rekening houden met grote fluctuaties in vraag en aanbod en mogelijk het opnieuw tijdelijk stilleggen van de handel,’ zei Rijpkema toen. Het werd alleen nog erger.