Premium Lock Maarten de Gruyter: ‘Voor verlies gaat niemand bouwen’

07 augustus 2023Leestijd: 6 minuten
Projectontwikkelaar en mede-eigenaar van Boelens de Gruyter, Maarten de Gruyter. Foto: Olivier Middendorp

Projectontwikkelaar en mede-eigenaar van Boelens de Gruyter, Maarten de Gruyter (48), wil dat de overheid meer samenwerkt met de markt. Anders wordt het niets.

1. Hoe is het leven van een vastgoedman?

‘Ik noem mezelf liever een projectontwikkelaar. Nou, het is wel lastig op dit moment. We moeten elkaar niet de put in praten, maar als ontwikkelaar is het erg ingewikkeld om nu nog projecten van de grond te krijgen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of het huizen zijn of kantoren – het is allemaal moeilijk.’

2. Wat is het grootste pijnpunt?

‘Het zijn macro-economische omstandigheden en daarbovenop eigenlijk verregaande regulering vanuit de overheid. Dus het is een beetje een perfect storm. Enerzijds zorgt inflatie voor sterk oplopende kosten, anderzijds zorgt de hogere rente ­ervoor dat beleggers minder kunnen ­betalen en de opbrengsten dus lager zijn. Dat maakt de businesscase voor een ontwikkelaar erg lastig en voor verlies gaat niemand bouwen.

‘Door de onzekere tijd en de opgelopen rente kopen particulieren ook veel minder snel een huis. Binnenlandse en buitenlandse institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, mijden Nederland door de voorgestelde regulering van huurwoningen. Ze vinden de overheid simpelweg onbetrouwbaar. Dat is de fase waarin we zitten. Dan gaat het er vooral om dat je je bedrijf zo hebt staan dat je het even kunt uitzitten.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw