Premium Lock Haalt Nederland zijn klimaatdoelen? Dat wordt in deze steden bepaald

15 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Het terrein van Tata Steel in IJmuiden, de grootste CO2-uitstoter van Nederland. Foto: Robin Utrecht/ANP

Of grote CO2-uitstoters vergroenen wordt niet in Den Haag bepaald.

Nederland wil dat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen daalt van 157 miljoen ton in 2022 naar 102 miljoen ton in 2030. Gaat dat lukken? De twintig grootste uitstoters dienen veel voor hun re­kening te nemen. Samen zijn ze goed voor eenderde van de Nederlandse uitstoot.

Wie zijn de grootste CO2-uitstoters?

Zij moeten dus of flink aan de bak of hun poorten op termijn sluiten. Elf van de twintig bedrijven zijn kolen- en gascentrales, vier zijn raffinaderijen, de rest bestaat uit chemie- en kunstmestbedrijven plus één staalbedrijf: Tata Steel in IJmuiden. Enerzijds heeft de overheid deze bedrijven in de tang. De installaties zijn vele miljarden euro’s waard en de bedrijven kunnen zich niet onttrekken aan de kaders die de overheid opstelt. Anderzijds vergen verduurzamingsinvesteringen wéér miljarden euro’s.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw