Kinepolis-topman imponeert investeerders met herstel

07 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Kinepolis-topman Eddy Duquenne (61) nam in zijn zestien jaar als CEO diverse andere bioscoopgroepen over. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bioscoopketen Kinepolis presenteert op 17 augustus zijn halfjaarcijfers. Hoe ziet de bioscoopmarkt eruit?

Overzichtelijk. Nederland kent drie grote spelers: Vue, Pathé en het Belgische Kinepolis. Laatstgenoemde is sinds 2014 actief in Nederland, toen het de negen Wolff-bioscopen inlijfde. ­Later verwierf het bedrijf ook alle vijf ­Utopolis-bioscopen in Nederland.

De geschiedenis van Kinepolis ­begon zestig jaar geleden in het West-Vlaamse Harelbeke, waar Albert Bert een oude bioscoop met twee zalen ­overnam van zijn vader. De Belgische ondernemer en zijn schoonzus Rose Claeys bouwden de keten uit tot een van de grootste bioscoopconcerns van de Benelux.

In 1988 openden de twee in Brussel ’s werelds eerste ‘megaplex’: een super­bioscoop met 25 zalen en 7.500 plaatsen. In 1997 voegden de families Bert en Claeys hun bioscopen samen in de ­Kinepolis Group, die inmiddels 111 ­vestigingen telt.

Albert Bert overleed in 2002. Wie staat er nu aan het roer?

Zijn zoon Joost Bert is de voorzitter van de raad van bestuur. Tot 2018 was hij co-CEO samen met Eddy Duquenne, die sinds 2018 de enige CEO is.

Na een economische studie begon Duquenne zijn carrière bij de Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK, later ­Fortis). Duquenne klom op tot uitvoerend manager van de zakentak van het bedrijf. In 1998 werd hij co-CEO van ­vakantiepark-concern Sunparks.

In 2007 trad Duquenne toe tot de raad van ­bestuur van Kinepolis, waar hij al zestien jaar deel uitmaakt van de hoogste bestuurslaag.

De 61-jarige Belg beschikt over een flinke expansiedrift. Onder zijn leiding nam Kinepolis diverse bioscoopgroepen over. De keten is daardoor actief in zeven Europese landen én in Canada en de Verenigde Staten.

Kinepolis kreeg rake klappen tijdens de coronacrisis. Hoe gaat het met het bedrijf?

In het coronajaar 2021 draaide Kine­polis een verlies van ruim 25 miljoen euro. Maar de bioscoopketen herstelde zich ­razendsnel. Vorig jaar bleef er onder de streep 27,5 miljoen euro over. ­De opbrengsten per bezoeker waren nog nooit zo hoog als in 2022, schreef de topman in het jaarverslag.

Duquenne schrijft het succes toe aan een nieuwe strategie die meer focust op ­beleving. Investeerders zijn onder de ­indruk van het snelle herstel, zei hij ­tegen het Belgische tijdschrift Knack.

De vooruitzichten zijn vast goed, nu er enkele kaskrakers te zien zijn?

Met Barbie en Oppenheimer zijn het ­inderdaad goede tijden voor bioscopen. In 2022 profiteerde Kine­polis ook al van grote films als Top Gun en Avatar.

Wel moet ­Duquenne bij de presen­tatie van de cijfers waarschijnlijk voor­sorteren op de stakingen in Hollywood. Die zorgen voor uitstel van nieuwe films.