CEO van ’s werelds grootste retailer blijft drie jaar langer

31 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Doug McMillon (56) geeft leiding aan het bedrijf waar hij als tiener al werkte. Foto: Stephen Ironside

Walmart-CEO Doug McMillon presenteert op 17 augustus de cijfers over het tweede kwartaal. Wat is er bijzonder aan het bedrijf?

Walmart is vooral bekend van supermarkten die groter zijn dan menig IKEA-filiaal. Het bedrijf voert indrukwekkende lijsten aan. Zo is Walmart de grootste supermarktketen ter wereld en heeft het 2,3 miljoen werknemers in dienst. Walmart is niet actief in Nederland, maar had hier om fiscale redenen tot vorig jaar wel een brievenbusfirma.

Walmart werd in 1962 opgericht door Sam Walton. De eerste winkel werd geopend in Rogers, Arkansas. De formule van Sam Walton bleek een succes, want binnen vijf jaar kwamen er 24 Walmarts bij. In 1969 draaide het bedrijf al een omzet van ruim 12 miljoen dollar. Hoewel de belangrijkste inkomstenbron de supermarkten zijn, heeft Walmart ook de groothandel genaamd Sam’s Club, en verleent het bedrijf gezondheidszorg met dochterbedrijf Walmart Health.

Is de huidige CEO van Walmart een nakomeling van de Waltons?

Doug McMillon is geen kind van Walmart-oprichter Sam Walton, maar wel een kind van het bedrijf. Als tiener werkte McMillon in het magazijn in ­Arkansas (Verenigde Staten), waar hij hielp met het laden en lossen van vrachtwagens. Na het behalen van zijn bachelor aan de University of Arkansas en zijn MBA aan de University of Tulsa keerde McMillon terug bij zijn oude werkgever. Daar ging hij aan de slag als assistent-manager bij een Walmart in de Amerikaanse staat Oklahoma. In 1991 vertrok McMillon naar het hoofdkantoor in Arkansas en ging daar niet meer weg. In 2005 werd hij CEO van de groothandel Sam’s Club, daarna van de internationale tak, om in 2015 CEO te worden van Walmart Incorporated.

Is Walmart een waardevol bedrijf?

Absoluut, zelfs een van de waardevolste bedrijven van de Verenigde Staten. Met een omzet van 611 miljard dollar is Walmart het bedrijf met de hoogste ­omzet van alle bedrijven in Amerika. De supermarktgigant staat al sinds 1982 in de S&P 500, de belangrijkste aandelenindex van het land. In de Forbes 400, de lijst met de rijkste Amerikanen, staan zeven telgen uit de Walton-dynastie. De beurswaarde staat op 426 miljard dollar.

Doug McMillon blijft nog drie jaar langer CEO, toch?

Ja, er staat namelijk nog geen geschikte opvolger klaar. Voor Walmart is het overigens geen straf dat McMillon langer blijft. Onder zijn leiding werd het bedrijf op de beurs ruim 150 miljard dollar meer waard en bond Walmart de strijd aan met Amazon door miljarden te investeren in e-commerce.

In het eerste kwartaal van dit jaar draaide Walmart 7 miljard dollar meer omzet dan vorig jaar. Hoe het bedrijf het tweede kwartaal heeft gepresteerd, weten we op 17 augustus, als McMillon de nieuwste cijfers presenteert.