Horecaman loodst gebutst festivalbedrijf door crisis

05 juni 2023Leestijd: 2 minuten
RITTY VAN STRAALEN (49) WIL NA DE PANDEMIE WEER GELD VERDIENEN AAN GROTE MUZIEKFESTIVALS. FOTO: RAMON VAN FLYMEN/KIPPA/ANP

Het festivalseizoen is begonnen, en organisator ID&T is daar druk mee. Wat voor bedrijf is ID&T?

ID&T is een Amsterdamse organisator van elektronische-muziekevenementen in binnen- en buitenland, zoals Mysteryland, Thunderdome en Sensation. Het bedrijf, waar Ritty van Straalen sinds 2020 de CEO is, werd in 1992 ­opgericht door de vrienden Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo ­Lelie – de bedrijfsnaam verwijst naar de eerste letters van hun voornamen. De afgelopen dertig jaar groeide ID&T uit tot ­organisator van ruim zeventig ­muziekfestivals per jaar, die wereldwijd door meer dan anderhalf miljoen mensen worden bezocht.

De coronapandemie raakte het ­entertainmentbedrijf hard. De omzet van meer dan 100 miljoen euro liep sterk terug. In 2020 was die slechts 12 miljoen euro. De festivalorganisator werd gered door miljoenen­leningen van aandeelhouders en de ­Rabobank. Ongeveer 40 procent van het personeel moest het veld ruimen. De overgebleven honderd werknemers ­zagen af van een deel van hun salaris en vakantiegeld. Ook ontving ID&T 12 miljoen euro aan overheidssteun.

Wie is topman Ritty van Straalen ?

Van Straalen studeerde hotelmanagement, waarna hij zijn carrière begon als cateringmanager bij de RAI in Amsterdam. In 2004 werd hij projectmanager bij ID&T.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier
 

Hij werkte bijna tien jaar bij het ­bedrijf, toen het in 2013 werd overgenomen door het SFX Entertainment, eveneens een producent van live-evenementen. Terwijl dit Amerikaanse beurs­bedrijf worstelde met een enorme schuldenlast van meer dan 400 miljoen euro, groeide Van Straalen in New York door tot baas van de zogenoemde live-divisie.

In 2019 keerde hij terug naar Amsterdam om leiding te geven aan ID&T, eerst een paar maanden als Chief Operating Officer en vanaf januari 2020 als CEO. Een paar maanden later legde ­de coronapandemie de hele evenementenbranche stil.

Hoe redde Van Straalen het bedrijf?

Vóór de coronacrisis voerde Van Straalen al gesprekken over samenwerking met de Britse branchegenoot Superstruct. Dit bedrijf is onder meer bekend van het driedaagse Zwarte Cross-festival in de Achterhoek, dat jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers trekt. In 2021 besloot Superstruct – ­ondanks de omzetdaling en de toegenomen schuld – ID&T toch over te nemen.

De samenwerking versterkt de marktpositie van beide bedrijven. Daarnaast trekt de markt aan. Nu de crisis voorbij is, worden er weer volop evenementen georganiseerd.

Eind augustus staat Mysteryland, een van de grootste muziekfestivals in Nederland, op de agenda. Er worden meer dan 100.000 bezoekers verwacht. Dat zal het bedrijf en Van Straalen goed doen.

Joan Zijerveld
Joan Zijerveld (1979) is sinds maart 2022 redacteur Economie voor EW.
Lees meer