Premium Lock Fossiele subsidie of belasting?

16 juni 2023Leestijd: 3 minuten
VERGROENING INDUSTRIE: KLIMOP NEMT OUDE CHINESE OLIETANKS OVER. FOTO: GETTY IMAGES

Extinction Rebellion zette ‘fossiele subsidies’ op politieke agenda. Die lijken heel hoog, juist doordat Nederland ook hoge fossiele taks kent.

Je hebt van die bedragen die het politieke debat domineren. Denk aan ‘de 1.000 euro van Mark Rutte’. Het getal van dit moment is ‘tot wel 30 miljard euro’. Actiegroep Extinction Rebellion, bekend van de A12-blokkades, zwaait met onderzoek waaruit zou blijken dat Nederland voor zo’n bedrag aan ‘fossiele subsidie’ geeft aan de industrie.

Wie het over die 30 miljard euro heeft, komt al snel in een welles-nietes-discussie terecht waarin niemand wijkt. Ja, als je ‘subsidie’ ruim definieert, kom je inderdaad op 30 miljard uit. Alman Metten, in een ver verleden PvdA-europarlementariër, is de man die dat bedrag bij elkaar rekende. Zowel de OESO, een club van rijke landen, als prominente hoogleraren lijken Mettens redenering te steunen – al doen zij dat niet expliciet.

Metten keek (kort gezegd) vooral naar wat de belasting is op 1 kuub aardgas. Dit verschil zou dan de subsidie zijn. Een burger betaalt over 1 kuub aardgas veel meer belasting (49 eurocent) dan een groot industrieel bedrijf dat gigantisch veel aardgas afneemt (4 cent). Als dat belastingverschil als subsidie wordt beschouwd – want waarom zou niet iedereen 49 cent betalen? – dan ­bedraagt de subsidie op gas alleen al 14 miljard euro.

Makkelijkste manier om fossiele subsidies te verminderen: energiebelasting burgers verlagen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw