Nieuwe Campina-baas moet boer weer perspectief geven

11 april 2023Leestijd: 2 minuten
Van Karnebeek (56) heeft zijn commerciële talent nodig om het zuivelbedrijf te leiden

Op 1 juni treedt Jan Derck van Karnebeek in dienst als CEO van zuivelreus FrieslandCampina. Wie is hij?

De 56-jarige Van Karnebeek studeerde rechten in Utrecht en daarna bedrijfskunde bij de Franse managementschool INSEAD. Hij werkte 28 jaar bij Heineken en trad uiteindelijk toe tot het bestuur, waarin hij als chief commercial officer verantwoordelijk was voor de commerciële strategie van de bierbrouwer.

Hij werd bij Heineken gezien als mogelijke opvolger van toenmalig CEO Jean-François van Boxmeer. Maar het bedrijf koos in 2020 voor Dolf van den Brink en Van Karnebeek vertrok naar bedrijvengroep GreenV, dat actief is in de tuinbouwsector en deel is van investeringsmaatschappij HAL.

Van Karnebeek geldt volgens NRC als een vertrouweling van de Koning. Zijn vrouw is al jaren de hofdame van het koninklijk paar.

Wat staat Van Karnebeek te wachten bij FrieslandCampina?

FrieslandCampina gaat door een moeilijke fase. Vorig jaar steeg de omzet door de hoge inflatie nog met 22 procent naar 14 miljard euro, met een nettowinst van 292 miljoen euro. Maar nu staan de resultaten onder druk, onder meer door dalende melkprijzen, duurzame investeringen en een lagere melkaanvoer.

De stikstofproblematiek raakt de zuivelverwerker in het hart. In de eerste plaats doordat de eigenaren van FrieslandCampina, meer dan 15.000 melkveehouders, vooral Nederlandse boeren zijn. Zij leveren het grootste deel van de bijna 10 miljard kilo melk die het zuivelbedrijf verwerkt tot onder meer melk, boter, kaas en babyvoeding. Door de stikstofproblematiek zal hun veestapel waarschijnlijk moeten krimpen en zullen zij dus minder melk kunnen produceren.

Vorig jaar sloot het bedrijf al tientallen fabrieken. Het is de vraag of het daarbij zal blijven, de komende jaren.

Met wat voor oplossingen zal Van Karnebeek komen?

Terwijl zijn voorganger Hein Schumacher vooral verstand heeft van financiën, bezit Van Karnebeek internationale commerciële ervaring. Die komt goed van pas, nu de vraag en het aanbod in de thuismarkt afnemen. Van ­Karnebeek zal een list moeten verzinnen om de resultaten op peil te houden, bijvoorbeeld door het bedrijf minder ­afhankelijk te maken van de markt in West-Europa.

Gaat dat lukken?

FrieslandCampina is geen beursgenoteerd bedrijf zoals Heineken, maar een coöperatie waar Nederlandse boeren de baas zijn. Het coöperatieve bestuur staat onder leiding van Sybren Attema en bestaat uit veertien districten. Aan de regionale tafels bestaat de agenda voor een groot deel uit verduurzaming en stikstof. Boeren vragen zich af wat een duurzamere melkproductie oplevert. Als Van Karnebeek de resultaten de komende jaren op peil houdt, zal de boer meer vertrouwen krijgen.