Premium Lock Maxime Verhagen: ‘Kom uit de loopgraven’

06 maart 2023Leestijd: 7 minuten
Maxime Verhagen is sinds 2013 voorzitter van Bouwend Nederland. Foto: Olivier Middendorp

De voorman van de bouw Maxime Verhagen (66) verlaat een sector vol uitdagingen. Tijd om de balans op te maken. ‘Er is een groot tekort aan locaties.’

Toen Maxime Verhagen tien jaar geleden begon als voorzitter bij de vakvereniging van bouwers, lag er een waslijst aan klussen op hem te wachten. Bouwend Nederland had het als branche-organisatie lastig, de leden waren ontevreden en keerden de club de rug toe. Dat heeft hij wel gekeerd. De bouwbedrijven zijn weer aangehaakt en dat is voor een deel ook te danken aan zijn lobbywerk in Den Haag. Nu heeft Bouwend Nederland weer 4.500 leden.

Maxime Verhagen (Maastricht, 1956) was minister van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken voor het CDA. Sinds 2013 is hij voorzitter van Bouwend Nederland. Hij volgde daar Elco Brinkman op. Eind maart gaat zijn vrouw voor een jaar als arts naar Bonaire. Hij gaat mee.

Toch is de waslijst met klussen ook nu weer vrij lang. Hij stapt half maart op als voorzitter van Bouwend Nederland en dan laat Verhagen een bouwwereld achter die de afgelopen jaren goed heeft gedraaid, maar twee jaar van krimp tegemoet ziet. Er wordt te weinig gebouwd, de bouwkosten zijn enorm gestegen, de rente is hoog, de regelgeving vanuit Den Haag knellend, stikstof zet veel bouwzaken op slot en er zijn te weinig locaties om te bouwen. ‘Een jaar geleden dacht ik nog dat ik een mooi schoon bordje achterliet voor mijn opvolger,’ zegt Verhagen in zijn kantoor in Zoetermeer. ‘Maar nu is de agenda weer gevuld.’

EW Wat had er beter gekund in de afgelopen tien jaar?

Maxime Verhagen: ‘We hebben fors gelobbyd op het Regeerakkoord, en toen dat er een jaar geleden kwam met 25 miljard voor de stikstofaanpak, extra geld voor achterstallig onderhoud van de infrastructuur en het doel om 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, waren we dolblij. Er was ook aandacht voor de energietransitie, er kwam een verduurzamingspakket van miljarden euro’s. Op papier zag het er geweldig uit en ik dacht dat alles was geregeld. Nu zijn we een jaar verder en stikstof is nog steeds niet opgelost.

‘Twee jaar geleden hebben we samen met LTO, de Land- en Tuinbouworganisatie, werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten een plan ingediend om stikstof versneld te reduceren, werk te maken van piekbelasters en zo ruimte te maken voor de PAS-melders, de natuur én de bouw. Dan gebeurt er dus niets. En nu gaat het kabinet het aan de provincie overlaten om stikstof te reduceren, midden in de provinciale verkiezingen. Dat uitkopen van piekbelasters moet nu echt gebeuren, want wil je ruimte hebben voor de bouw, dan moet je minder stikstof uitstoten. Dit is alleen wel een probleem dat centraal moet worden aangepakt.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

EW Kunnen jullie zelf niets doen aan de stikstofuitstoot?

Verhagen: ‘Wij hebben ons gecommitteerd aan 60 procent minder stikstofuitstoot in 2030. De bouw levert 0,6 procent van de stikstofuitstoot in Nederland. Dat is niets. Landbouw doet 48 procent. Waarom zijn we niet in staat geweest om sneller tot een aanpak te komen van de stikstofcrisis? Dit getreuzel zorgt ervoor dat bouwers honderden miljoenen euro’s extra kwijt zijn aan het verkrijgen van vergunningen door het vervallen van de bouwvrijstelling door de uitspraak van de Raad van State. (De bouw mocht daarbij geen uitzondering meer vormen en moest ook de stikstofuitstoot meetellen bij bouwactiviteiten, red.) En dat zorgt voor veel vertragingen.’

EW Waar zit dan precies de pijn?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.