Verhaal van de week Premium Corner

46 tips om snel en structureel te besparen op gas en stroom

30 augustus 2022Leestijd: 23 minuten

Nu het weer een stuk kouder is en langer donker, merken velen dat hun gas- en elektraverbruik omhoog schieten. Wat kunt u doen om uw verbruik te verminderen en welke aanpassingen zijn slim voor de lange termijn? EW geeft 46 tips om structureel te besparen.

Het was de afgelopen tijd schrikken in veel huishoudens met een variabel energiecontract of een vast contract dat tegen zijn eind aan liep. De prijzen voor gas zijn in minder dan een jaar tijd gestegen van circa 86 cent naar ongeveer 3 euro voor een kubieke meter gas. Ook de prijzen voor stroom zijn sterk gestegen, van circa 25 naar 67 cent nu. Het leidde ertoe dat energiebedrijven het voorschot dat klanten maandelijks betalen tot wel vier keer verhoogden. Zo kregen klanten van Budget Energie half augustus de mededeling dat hun maandbedrag van 200 euro naar 800 euro werd verhoogd.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Budget Energie is een extreem voorbeeld, maar geen enkele aanbieder zal eraan ontkomen de tarieven drastisch te verhogen. Het is daarnaast bij geen enkele energieaanbieder mogelijk om op dit moment een vast contract af te sluiten, omdat er zo veel onzekerheid is over de ontwikkeling van de energieprijzen op de wereldmarkt.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat de prijzen de komende tijd dalen, en compensatie door de overheid zal ook slechts een pleister op de wond zijn. Dus wie zijn stijgende energierekening te lijf wil gaan, staat maar één ding te doen: het energieverbruik drastisch omlaag brengen.

Dat kan op twee manieren. Ten eerste door allerlei zaken in en rond huis en tijdens werk en vrije tijd anders te gaan doen dan u gewend was, kortom door gedragsverandering. Ten tweede met (technische) aanpassingen, waardoor dezelfde activiteiten minder of goedkopere energie (stroom in plaats van gas) vergen.

Elke maatregel heeft een prijs. Soms vereist een aanpassing dat je wat comfort inlevert (korter douchen), soms vergt het een financiële investering, variërend van enkele tientjes voor radiatorfolie tot duizenden euro’s voor een warmtepomp. Maar het goede nieuws is dat er ook veel valt te winnen en dat slimme investeringen zich, zeker met de huidige energieprijzen, steeds sneller terugverdienen.

Met het oog op de naderende koude maanden ligt de makkelijkste en snelste manier om te besparen in het terugdringen van het gasverbruik, omdat het verhitten van water voor de centrale verwarming en douche en bad de grootste kostenpost vormt. Maar aangezien energie vermoedelijk nog lang duur zal blijven, is het ook nuttig om na te denken over maatregelen die meer tijd, moeite en investeringen kosten. Met deze 46 tips komt u warm én (iets) goedkoper de winter door.

1. Weet wat u verbruikt

Alles begint met een goed inzicht in uw energieverbruik. Pas als u weet hoeveel stroom en gas u verbruikt en waarmee, kunt u gerichte maatregelen nemen. Elke energieaanbieder geeft zijn klanten inzicht in zijn energieverbruik. Op zijn minst in de vorm van een jaarafrekening. Maar ook steeds vaker door de gegevens van een slimme meter te verwerken in een digitaal dashboard, dat tot op de dag bijhoudt hoeveel gas en stroom er doorheen gaat.

Lees ook het opiniestuk van Victor Pak: Staat minister Jetten soms op de loonlijst van het Kremlin?

Begin met het verbruik van enkele jaren op een rij te zetten, bijvoorbeeld met behulp van een energieverbruiksmanager. Voor wie geregeld is overgestapt van de ene naar de andere aanbieder (wat tot voor kort slim was) kan het best een klus zijn om die gegevens bijeen te brengen, maar het geeft wel een goed beeld van uw verbruik over een langere periode. Zo ziet u ook het verschil tussen een zachte en een koude winter.

2. Vergelijk uw verbruik

Hebt u zicht op uw totale verbruik aan gas en elektra, vergelijk uw verbruik dan met het gemiddelde, bijvoorbeeld met behulp van de adviesmodule van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ook de meeste energiebedrijven hebben op hun website een module om uw verbruik af te zetten tegen dat van andere gebruikers.

Is uw verbruik beduidend hoger dan van vergelijkbare huizen en huishoudens, dan is het zaak om na te gaan waaraan dat ligt. Wordt er veel meer dan gemiddeld gedoucht? Is uw huis slecht geïsoleerd? Is de cv-ketel aan vervanging toe? Maar ook wie gemiddeld scoort, kan met vrij eenvoudige ingrepen al veel besparen.

3. Neem zonnepanelen

Is uw huis er geschikt voor en kunt u de investering doen, neem dan zon­nepanelen. Een kleine 20 procent van de Nederlandse huizen is ermee uit­gerust. Het zal overigens niet meevallen om een installateur te vinden, want de vraag is enorm, maar als ze eenmaal op uw dak liggen, hebt u er veel plezier van.

Veel huishoudens wekken door het jaar heen evenveel of meer stroom op dan ze verbruiken dankzij hun zonnepanelen. De verwachting is dat we alleen maar meer stroom gaan gebruiken voor de verwarming en warm water, als (hybride) warmtepompen ingeburgerd raken. Dan is het gunstig als u de benodigde stroom zelf opwekt.

Nu profiteren eigenaren van zonnepanelen nog van de zogeheten salderingsregeling. De stroom die ze verbruiken, mogen ze wegstrepen tegen de stroom die ze leveren, tegen dezelfde prijs. Het teveel aan zelfgeproduceerde stroom leveren ze aan het net. De regeling wordt vanaf 2025 steeds verder afgebouwd, waardoor er steeds minder kan worden gesaldeerd en het loont om meer stroom zelf te gebruiken. Desondanks is het in de meeste gevallen nog steeds rendabel om zonnepanelen te installeren.

Verwarming

4. Verwarm alleen kamers waar u verblijft

Draai radiatoren dicht op slaapkamers, zolder en andere kamers waar u weinig komt of alleen slaapt. Laat uw kinderen spelen of hun huiswerk maken in de woonkamer in plaats van op hun eigen kamer als ze het daar te koud vinden. ­Zeker in oudere huizen kan de ene plek in een kamer kouder zijn dan de andere. Houd daar rekening mee in de keuze waar u, bijvoorbeeld, een bureau of bank plaatst. Hiermee bespaart u 100 tot 300 kubieke meter gas.

5. Houd binnendeuren dicht (maar niet té dicht)

Als deuren tussen woonkamer, gang en bovenverdieping lang openstaan, verdwijnt warme lucht door het trapgat naar boven. Houd binnendeuren daarom gesloten, maar sluit de boel ook weer niet hermetisch af met tochtstrips onder alle deuren, want dat is weer funest voor de aanvoer van frisse lucht.

6. Zet de thermostaat lager

Een lastige, want de verwarming een graadje lager zetten in de woonkamer, voel je wel degelijk. Maar de thermostaat op 19 graden Celsius in plaats van 20 of 21 scheelt ook veel gas. Een gemiddeld huishouden bespaart met een graad minder ruim 100 kuub gas.

Illustratie: Carolyn Ridsdale

7. Verwarm lokaal (en ouderwets)

Er zijn nog meer manieren om gerichter met verwarming om te springen. Uiteraard door u warmer te kleden. Een open deur wellicht, maar toch goed om er bewust van te zijn dat dankzij een warme trui de thermostaat echt 1 of 2 graden lager kan. Daarnaast kunt u plaatselijk bijverwarmen met behulp van zuinige, elektrische warmtekussens of een -deken. Of met ouderwetsere, maar doeltreffende methodes als een kruik. Meer van deze tijd is lokale verwarming met behulp van infraroodpanelen. Deze zijn erg handig in bijvoorbeeld een werkkamer, waar ze heel gericht kunnen worden ingezet, terwijl de rest van de kamer niet hoeft te worden verwarmd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.