Nancy McKinstry Premium Corner

EW Economie-lezing 2022: Impact hebben als het erop aankomt

10 maart 2022Leestijd: 23 minuten

Donderdagavond 10 maart hield Nancy McKinstry, CEO van Wolters Kluwer, de EW Economie-lezing in de Rode Hoed in Amsterdam. Lees hieronder de belangrijkste passages terug.

Goedenavond. Het is fantastisch om hier vandaag te staan en de vijfde EW Economie-lezing te mogen geven. Het is een eer om in de voetsporen te treden van illustere voorgangers in deze reeks, die in 2018 begon: de leiders van Shell, KLM, Philips en MKB-Nederland.

Dat ik hier sta, is goed beschouwd een breuk met de traditie. Ik ben de eerste vrouw en de eerste niet-Nederlander die het voorrecht heeft deze lezing te houden.

In dit artikel zijn slechts fragmenten van Nancy McKinstry’s lezing te lezen. De volledige en geannoteerde versie van haar EW Economie-lezing telt 96 pagina’s, inclusief een interview met Nancy McKinstry, een korte geschiedenis van de lezing en een register. Prijs: € 12,95. De uitgave kan hier worden besteld of bel 020-8947553.

Ik hoop u een frisse kijk te geven op een wereld die door technologie in een razend tempo verandert. Daar valt heel veel over te zeggen. Van trends die de manier waarop professionals werken veranderen tot ethische vraagstukken rond technologische ontwikkelingen en vertrouwen in technologie. Van de viruspandemie tot de informatie-epidemie. En van de invloed van technologie op ons werk, tot de manier waarop technologie de wereld als geheel verandert. Ook wil ik u graag mijn visie geven op de begrippen diversiteit, inclusiviteit en saamhorigheid. Die zijn van groot belang – voor de maatschappij als geheel, en zeker ook voor het bedrijfsleven. Dat zijn dus veel onderwerpen, over een aantal heel urgente uitdagingen waar de wereld voor staat.

Maar voordat we op deze onderwerpen ingaan, eerst enkele woorden over die andere uitdaging die ons de afgelopen twee jaar parten speelde. Wie had zich twee jaar geleden kunnen voorstellen wat ons te wachten stond? Hoe COVID elk aspect van ons leven zou beïnvloeden? Hoe het de wereld zou veranderen op een manier die we ons vooraf amper hadden kunnen voorstellen?

De pandemie heeft ongekende problemen veroorzaakt en verontrustende barsten in ons maatschappelijk stelsel blootgelegd – in de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Maar zij draagt er ook aan bij dat een aantal boeiende, nieuwe manieren van denken en positieve veranderingen verder zijn uitgekristalliseerd. Veel bestaande trends zijn door de pandemie in een stroomversnelling gebracht. De belangrijkste daarvan is digitalisering. We waren al aan het verschuiven naar digitale manieren van werken en leven, maar het is adembenemend om te zien hoe snel die verschuiving de laatste paar jaar is gegaan.

Ik kan u vertellen dat wij bij Wolters Kluwer niet wars zijn van digitalisering. En ook niet van verandering. Onze geschiedenis gaat terug tot 1836, toen Jan Berends Wolters in Groningen een boekhandel-uitgeverij oprichtte. Zijn bedrijf was zeer succesvol in het uitgeven van school- en studieboeken. Het onderwijs maakte een snelle ontwikkeling door en Wolters richtte zich op kwalitatief hoogstaande ‘content’ die het onderwijs mede vormgaf. Heeft u of hebben uw ouders of grootouders leren lezen met ‘Aap-Noot-Mies’? Als dat zo is, dan moet u J.B. Wolters bedanken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.