Levensonderhoud

Hongkong duurste stad van de wereld

11 juni 2020

Amsterdam duur? In Hongkong lachen ze erom. Voor het derde jaar op rij is de Zuid-Chinese stad uitgeroepen tot de duurste stad van de wereld. Amsterdam staat op nummer 64, blijkt uit het Cost of Living-onderzoek van het adviesbureau Mercer.

Twee jaar geleden stond Amsterdam nog in de top-50 van duurste steden, maar sinds vorig jaar is daarin verandering gekomen. Toen daalde de Nederlandse hoofdstad al acht plaatsen en dit jaar komen daar nog eens zes bij, waardoor het nu op plek 64 is beland. Volgens Sabine Rock-Speelman, Global Mobility Manager bij Mercer Nederland, wordt Amsterdam niet goedkoper, maar worden de andere steden duurder. Daarnaast is de euro verzwakt ten opzichte van de dollar. Deze factoren maken Amsterdam wel aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven als vestigingslocatie.

Lees ook het EW-onderzoek huizenprijzen in Nederland: Impopulaire stadsbuurten zitten in de lift

Europese steden dalen op de lijst

Niet alleen Amsterdam is gedaald op de lijst, ook veel andere Europese steden verliezen posities. Door de krimp van de economie in Frankrijk en Italië daalde Parijs drie plaatsen naar plek 50 en Milaan twee plekken naar nummer 47. Rome zakte zelfs tien plaatsen en staat nu op nummer 65, net onder Amsterdam. Ook Belgische en Duitse steden daalden. Brussel zakte naar plek 78, Düsseldorf leverde acht plekken in en staat nu op nummer 100, gevolgd door Hamburg, München en Neurenberg.

Top-10 duurste steden

2020 2019 Land
1 1 Hongkong (China)
2 7 Asjchabad (Turkmenistan)
3 2 Tokio (Japan)
4 5 Zürich (Zwitserland)
5 3 Singapore (Singapore)
6 9 New York (Verenigde Staten)
7 6 Sjanghai (China)
8 12 Bern (Zwitserland)
9 13 Genève (Zwitserland)
10 8 Peking (China)

Toch zijn er ook nog dure steden in Europa. De duurste is het Zwitserse Zürich. Op de wereldranglijst staat die stad zelfs op nummer vier. Zwitserland is sowieso een duur land om te wonen, want ook Bern en Genève staan in de top-10.

Ook de Britse steden zijn er niet goedkoper op geworden, ondanks de aanstaande Brexit. Dit komt doordat de waarde van de Britse pond sterk is gebleven ten opzichte van andere belangrijke valuta’s in de wereld, zoals de euro en dollar. Londen steeg vier plekken naar nummer 19, Birmingham zes plaatsen naar 129. Belfast ging zelfs negen plekken omhoog naar 149.

Alle Amerikaanse steden stijgen

Het leven in de Verenigde Staten wordt steeds duurder. De economie krijgt nu dan wel flinke klappen, maar de dollar blijft sterk. Alle 21 genoteerde steden stegen op de lijst. New York is het duurst. Die stad steeg drie plaatsen en staat nu op nummer zes.

Top-10 goedkoopste steden

2020 2019 Land
209 209 Tunis (Tunesië)
208 204 Windhoek (Namibië)
206 208 Tasjkent (Oezbekistan)
206 206 Bisjkek (Kirgizië)
205 207 Karachi (Pakistan)
204 204 Banjul (Gambia)
203 202 Tbilisi (Georgië)
202 201 Skopje (Noord-Macedonië)
201 196 Lusaka (Zambia)
200 203 Islamabad (Pakistan)