eHerkenning

Betalen om belasting te mogen betalen?

17 maart 2020Leestijd: 2 minuten

Sinds 1 januari van dit jaar moeten bedrijven in het bezit zijn van zogeheten eHerkenning. Dat is nodig om te kunnen inloggen bij de Belastingdienst. De oude inlogmethode, met een door de Belastingdienst beschikbaar gestelde gebruikersnaam plus wachtwoord, bleek te weinig bescherming te bieden tegen hackers, en is daarom sinds dit jaar komen te vervallen.

EHerkenning wordt niet beschikbaar gesteld door de Belastingdienst, maar door een aantal commer­ciële partijen, waaronder KPN. Deze marktpartijen zijn volgens de overheid beter in staat om een veilige inlogmethode te ontwikkelen en te onderhouden dan de overheid zelf (inclusief de Belastingdienst). Een zelfinzicht dat lof verdient.

Een groot principieel probleem met eHerkenning

Maar eHerkenning zorgt ook voor een groot principieel probleem: bedrijven moeten KPN – of een andere aanbieder – 30 tot 80 euro per jaar betalen voor eHerkenning. En voor het doen van belastingaangifte is inloggen, en dus ook eHerkenning, noodzakelijk. Oftewel: sinds dit jaar moeten bedrijven betalen om belasting te mogen betalen.

Het is een constructie die nergens anders in de (beschaafde) wereld voorkomt. En in Den Haag tot grote verwarring leidt. Volgens de Tweede Kamer bestaat er geen juridische grondslag om bedrijven te laten betalen voor het doen van de belastingaangifte – en die vindt het principieel ook nog eens onjuist.

Geen heldere onderbouwing

Het kabinet vindt het juist wel logisch dat bedrijven hiervoor betalen: anders komt de rekening bij de burger te liggen. Bovendien meent het kabinet dat er wel degelijk een juridische grondslag is aan te wijzen, hoewel de betrokken ministeries (Financiën en Binnenlandse Zaken) dat tot nu toe niet helder hebben onderbouwd. De Tweede Kamer wil snel een oplossing, de ministeries gaan in beraad.

Particulieren en de meeste zelfstandigen zonder personeel loggen nog in met het onveilige, maar gratis DigiD. Naar een veilige, gratis opvolger wordt door het kabinet gezocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.