Alarmerend rode cijfers op Damrak

06 februari 2018Leestijd: 2 minuten
AEX opent 3,5 procent lager - ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam dook bij opening dinsdag diep in het rood. Ook andere Europese beurzen openden met forse minnen na zware koersverliezen in Azië en op Wall Street.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 3,5 procent in de min. Alle 25 hoofdfondsen stonden in het rood. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zagen rond 3 procent aan waarde verdampen.

TomTom kelderde zelfs bijna 9 procent. Het navigatiebedrijf zag in het vierde kwartaal zijn omzet flink dalen door afnemende verkopen van zijn consumentenproducten.

Rond 10.00 uur krabbelde de koers iets op naar 2 procent in de min. Hier vindt u de actuele koersen.

Recordverlies op Wall Street

Gisteravond daalde op Wall Street de Dow Jones-index met 1.175 punten tot 24.345 punten. Dat was de grootste daling ooit en deze cijfers zijn vergelijkbaar met die uit het begin van de crisis in 2008.

Beleggers zijn bang voor stijgende inflatie en meer renteverhogingen door de Verenigde Staten dan verwacht. Als de rente stijgt, worden aandelen minder aantrekkelijk. Het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag, dat sterker was dan verwacht, wakkerde onder beleggers de vrees aan dat de Fed – het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten – de rente sneller en vaker zal verhogen dan gedacht.

Stemming op beurzen is omgeslagen

Shell

Lees ook dit stuk van Syp Wynia over Shell:

Waarom de gloriejaren van Shell zijn aangebroken

Na maanden van stijgende koersen is de stemming op de beurzen omgeslagen. Europese beurzen deden maandag ook al een forse stap terug; de AEX-index zakte 1,4 procent. Graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,8 tot 1,5 procent in.

Naast het historische puntenverlies sloot de beurs op Wall Street 4,6 procent lager. Ook in Azië gingen de beurzen in de nacht van maandag op dinsdag stevig onderuit. De belangrijke Japanse beursindex Nikkei sloot met een verlies van 4,7 procent.