Kijkshop failliet: 400 werknemers op straat

22 januari 2018Leestijd: 1 minuut
De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen - ANP

Alle zeventig winkels van de Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met grote verliezen. De Zweedse eigenaar The One vraagt dinsdag faillissement aan bij de rechter, zo laat de investeerder weten.

De ongeveer vierhonderd medewerkers van de Kijkshop komen op straat te staan. Volgens een woordvoerder van The One is het nu aan de curator om te kijken of een verkoop of doorstart mogelijk is. De curator kan ook besluiten dat de winkels, al dan niet tijdelijk, weer opengaan, als dat in het belang is van de verkoop van de boedel.

Investeerder Björn Serving, die zichzelf ‘The One from Sweden’ noemt, zei al eerder dat winkels in hun oude vorm geen bestaansrecht meer hebben. Daarom was begonnen de Kijkshop om te vormen tot een onlinewinkel. In dat proces was al in maart 2017 de sluiting van twintig winkels aangekondigd.

‘Gevolgen voor medewerkers ongelukkig’

Met Kijkshop verdwijnt er weer een winkel uit het straatbeeld. Meer over dit onderwerp:

Kunnen internetreuzen de verlaten winkelstraat redden?

Die ingreep blijkt nu volgens de investeerder niet voldoende om de winkels te redden. Hij noemt de gevolgen voor de medewerkers ‘erg ongelukkig’.

The One richt zich nu op het onlinewinkelconcept KijkBijMij, waarbij consumenten elkaar live via video koopadvies kunnen geven in ruil voor een commissie. De app is in zes weken tijd honderdduizend keer gedownload. Mogelijk worden er in de toekomst ook weer fysieke winkels geopend, maar op een veel beperktere schaal.