Fiscaal

‘Afschaffing dividendbelasting noodzakelijk voor Brexit’

10 november 2017

Het afschaffen van de dividendbelasting is noodzakelijk om bedrijven in Nederland te houden nu een Brexit voor de deur staat. Dat zei minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de financiële plannen van de coalitie.

Het schrappen van de dividendbelasting is vastgelegd in het regeerakkoord.

Hoekstra wees volgens De Telegraaf op de noodzaak om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven met de naderende Brexit. Hij benadrukte hierbij dat Groot-Brittannië geen dividendbelasting heeft en bedrijven bij hun vestigingskeuze nu eenmaal scherp letten op de belastingvoordelen van landen. ‘We moeten niet naïef zijn’, benadrukte de minister. Collega’s uit drie eurolanden zouden hem hebben toevertrouwd de belasting voor bedrijven ‘flink’ te gaan verlagen.

Voordelen voor bedrijven als AkzoNobel

Lees ook de column van Hans van den Hurk: 

‘Rutte houd vol en schrap dividendbelasting!’

Hoekstra wees op de voordelen van afschaffing voor bedrijven als de Nederlandse multinational AkzoNobel dat dreigde te worden overgenomen. ‘De wereld was bijna te klein. We moeten ons tafelzilver goed beschermen,’ zei Hoeksta.

Door afschaffing van dividendbelasting worden de aandelen van de bedrijven aantrekkelijker en dus duurder. Multinationals worden daardoor een minder makkelijk doelwit voor overname, meldt Het Financieele Dagblad.

‘Effect Brexit niet onderschatten’

Hoekstra kreeg bijval van staatssecretaris Menno Snel (D66). ‘Het effect van de Brexit moeten we niet onderschatten’, waarschuwde hij.

Volgende week komt er nog een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de het afschaffen van de dividendbelasting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.