Hans van den Hurk

‘Rutte houd vol en schrap dividendbelasting!’

08 november 2017Leestijd: 4 minuten

De kranten staan er vol van. Nederland schaft de dividendbelasting af, maar niemand weet waarom. Economen struikelen over elkaar om te zeggen dat het de BV Nederland niet helpt. Dus waarom schaffen we de belasting dan toch af?

Allereerst: de dividendbelasting wordt niet helemaal afgeschaft. Hij blijft van toepassing op situaties waarin het ontvangend land een te laag belastingtarief kent of in situaties van misbruik.

Waarom er dan toch over afschaffing wordt gesproken, is mij onduidelijk. Het Regeerakkoord rept van afschaffing, maar meldt in een van de laatste voetnoten dat die toch blijft bestaan.

Rutte had zichzelf een plezier gedaan door dit direct te melden. Dat had een hoop discussie en negatieve energie gescheeld.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Goed voor economie

In het Kamerdebat lijkt Rutte toch duidelijk datgene te verkopen dat we kennen uit de kranten. ‘De afschaffing van de dividendbelasting is goed voor de Nederlandse economie’.

Maar er is geen enkel economisch onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt. De Telegraaf publiceerde op 8 november het resultaat van een rondgang onder 10 hoogleraren. Ik ben de enige van de tien die voorstander is van afschaffing. Waarom?

Derde keuze

Het antwoord is heel simpel. Voor Amerikaanse multinationals is Nederland de eerste, tweede of derde keuze als er een Europees hoofdkantoor moet worden gevestigd. De belangrijkste concurrenten zijn Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Luxemburg heeft bij de uitvoering van OESO-plannen om het fiscaal beleid aan te passen zichzelf in hele gunstige positie gemanoeuvreerd. Nederland heeft als een van de weinige landen bijna alle ideeën van de OESO geaccepteerd.

Nul procent

Het Verenigd Koninkrijk heft al geen dividendbelasting. Het land heeft daarmee een belangrijk voordeel boven Nederland. Om deze reden verplaatste een aantal jaren geleden chemiebedrijf LyondellBasell het hoofdkantoor van Rotterdam naar Londen.

Lees ook over deze kwestie het verhaal van Michiel Spanjers: Rutte spekt schatkist Trump

We moeten iets doen om te voorkomen dat we de boot missen. En reken er niet op dat de Amerikaanse hoofdkantoren het Verenigd Koninkrijk verlaten na de Brexit, want die discussie wordt zo alleen door politici gevoerd.

Niet meer belast

De Verenigde Staten krijgen onder president Donald Trump een nieuw belastingsysteem waarbij in het buitenland gemaakte winsten in beginsel niet meer belast worden.

Een ander kenmerk van de nieuwe regels is dat de in Nederland door Amerikanen betaalde dividendbelasting niet meer verrekend kan worden met belasting die zij in eigen land moeten betalen. Dat kon in het verleden wel, maar in de toekomst gaan ze de Nederlandse dividendbelasting dus echt voelen.

Nederland duur

Dat is voor mij een belangrijk argument voor afschaffing. Want zelfs bij een lager tarief vennootschapsbelasting, is Nederland duur als er over de uitgedeelde winsten ook nog eens dividendbelasting wordt geheven.

Lees ook van Hans van den Hurk: Dankzij Ierse dochter kan NS concurreren

En laten we niet vergeten dat het Amerikaanse systeem een stimulans voor Amerikaanse bedrijven zal zijn om meer activiteiten vanuit de VS uit te voeren of zelfs terug te halen naar de VS. Onder de nieuwe regels hebben Amerikaanse bedrijven geen belastingparadijzen meer nodig om te overleven.

En dus wordt die extra heffing die Nederland mag vorderen mogelijk een probleem.

BV Nederland

Iets soortgelijks zal in meer landen gebeuren. Het gevolg zal zijn dat bijvoorbeeld ook Japanse en Chinese bedrijven minder snel voor Nederland zullen kiezen.

En noem mij maar een ouderwetse fiscalist maar ik geloof dat we goed voor de BV Nederland moeten zorgen. Zeker nu we aan de internationale onderhandelingstafel al zoveel meer hebben weggegeven dan landen als Luxemburg, Zwitserland en zelfs Duitsland.

Lagere opbrengst

Er is nog een derde element. Het is zeer de vraag of de opbrengst van de dividendbelasting echt 1,4 miljard gaat zijn. Binnen het Europese Unierecht kennen we zoiets als vrij verkeer van kapitaal. Ook partijen uit niet-Europese landen kunnen hier een beroep op doen.

Feitelijk zal er minder binnen komen dan het genoemde bedrag en het scheelt een heel bataljon aan controlerende ambtenaren en inspecteurs die we veel beter en effectiever op andere terreinen kunnen inzetten.

Problemen besparen

Maar nu roept de ene econoom na de andere dat de ‘afschaffing van de dividendbelasting’ het Nederlandse bedrijfsleven niet gaat baten. Macro-economisch zijn hier vast prachtige modellen voor om dit uit te rekenen. Maar ik blijf liever micro naar de ondernemingen kijken en de banen die ze creëren.

Laten we ons best doen om aantrekkelijk te blijven voor buitenlandse bedrijven. En een simpele verlaging van het dividendbelastingtarief naar nul procent is zo’n instrument. Rutte, volhouden!

Wellicht interesseert dit verhaal u ook: Hoe het kabinet zijn belastingparadijs beschermt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.