Huizenmarkt

Appartement kopen in de stad? Vergeet het maar

12 oktober 2017Leestijd: 4 minuten

Door de toenemende krapte op de huizenmarkt is het voor starters in de grotere steden nagenoeg onmogelijk geworden om een betaalbaar appartement te kopen. Aan de randen van Nederland zijn de huizen juist voor het uitzoeken.

De disbalans tussen vraag en aanbod op de koopwoningmarkt in de steden en de Randstad zet onverminderd door. In Amsterdam, Delft en Leiden daalde het aantal verkochte huizen in het derde kwartaal met 15 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Tekort aan appartementen

Vooral het aantal verkochte appartementen daalt in razendsnel tempo. In Amsterdam daalde het aantal transacties tot 200.000 euro in een jaar tijd met 67 procent,  in Utrecht met 40 procent.

In heel Nederland is het aantal appartementen met een Te Koop-sticker op de ruit in een jaar tijd gehalveerd. In Delft daalde de appartementenvoorraad met 53 procent. In Den Haag met 50 procent en Rotterdam met 48 procent.

Stijgende prijzen

Door het groeiende tekort aan huizen in de populaire gebieden blijven de prijzen stijgen. De gemiddelde prijs voor een huis is in het derde kwartaal gestegen naar 264.000 euro. Dat is een stijging van 9,7 procent ten opzichte van vorig jaar en weer een nieuw hoogterecord.

Vooral in steden als Leiden (+18,8 procent), Den Haag (+18 procent), Almere (+17,5 procent), Haarlemmermeer (+16,7 procent) en het Gooi (+15,5) gaat het hard. De stijgingen in de drie laatstgenoemde gebieden tonen aan dat huizenzoekers hun geluk buiten de grote steden beproeven, maar dat het ook daar dringen geblazen is.

Tweedeling

Wie nog wel waar voor zijn geld wil, moet veel verder uitwijken. Aan de randen van Nederland, in Noord-Limburg, Zuid-Oost-Groningen en het oosten van Overijssel staan nog genoeg huizen te koop. En waar eigenaren hier eerst nog altijd moeite hadden om hun huis te verkopen, zit ook in deze gebieden de vaart er alweer goed in.

Gemiddeld werden in de drie genoemde gebieden het afgelopen kwartaal 30 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘Er is nog voldoende aanbod om ook in de nabije toekomst voldoende transacties te realiseren,’ schrijft de NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een persbericht.

Lees ook: Huiseigenaren, bouwers en makelaars. Er is de nodige kritiek op huizenmarktplannen kabinet Rutte III

Vrijstaand huis

De cijfers laten een verdeelde huizenmarkt zien. Aan de ene kant de grote steden en de Randstadregio’s waar de markt compleet aan het droogkoken is. Aan de andere kant de meer rurale regio’s waar de huizen (nog) voor het uitkiezen zijn.

De opleving van de niet-stedelijke regio’s is ook terug te zien in het aantal verkochte vrijstaande woningen, die hier vaker voorkomen dan in de stedelijke gebieden. Dit aantal stijgt al drie maanden op rij. De verkooptijd van een vrijstaande woning is nu voor het eerst onder de vier maanden gekomen. Gemiddeld wordt een huis binnen 2 maanden verkocht in Nederland.

Schaarste

Ondanks de regio’s met een ruime markt, kampt de gehele Nederlandse huizenmarkt met een schaarsteprobleem. Bij NVM-makelaars stonden in het derde kwartaal nog 63.500 huizen te koop. Dat zijn er ruim 37 procent minder dan een jaar eerder.

Het probleem zit hem er volgens de NVM in dat steeds minder eigenaren hun huis willen verkopen. Dit komt omdat het huis waarnaar ze willen doorstromen niet beschikbaar is. Zo komt de huizenmarkt steeds meer in een impasse: kopers en verkopers wachten op elkaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.