Amsterdam

Waarom Zuidas weinig profiteert van Brexit

15 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Amsterdam hoopte te profiteren van de ‘Brexodus’ – de verhuizing van Britse banken uit het Londense financiële centrum The City – maar daar blijkt weinig van te komen. Britse banken mijden de Nederlandse hoofdstad vanwege het strenge bonusbeleid.

De banken zijn bang talenten te verliezen aan de concurrentie, die in andere landen hogere bonussen kunnen uitkeren. Daarom gaan financiële instellingen liever naar Frankfurt, Parijs of Dublin. Dat bericht het FD vandaag.

Bonusregeling

Straf?

Omdat The City zijn positie als grote financiële centrum dreigt te verliezen, verhuizen veel banken naar eurozone-landen. Maar als het aan de Verenigde Staten ligt, verliest Londen zijn positie als financiële hoofdstad niet.

Amerika wil niet dat de financiële markten versnipperen. Het Witte Huis dreigt daarom met sancties als de Europese  Unie Londen dwingt belangrijke financiële instellingen naar EU-landen te verhuizen.

De bonusregeling in Nederland is een stuk strenger dan die in andere Europese landen: in Nederland krijgt de top van de bank een bonus van maximaal 20 procent van het salaris, terwijl andere landen een limiet van 100 procent hanteren. Banken voelen er weinig voor simpelweg hogere salarissen te betalen, omdat ze niet willen dat Nederlanders ze als ‘graaiers’ ziet.

Volgens TheCityUK, een lobbygroep voor de financiële sector, kan Londen tot 70.000 banen verliezen in de financiële sector vanwege de Brexit. De grote Britse bank HSBC heeft al aangekondigd zijn hoofdkwartier naar Parijs te plaatsen. JPMorgan Chase was in eerste instantie enthousiast over Amsterdam, maar kondigde twee weken geleden aan toch te kiezen voor Frankfurt.

Frankfurt, Parijs, Dublin?

Frankfurt blijkt sowieso een populaire keuze voor megabanken waarvan het Europese hoofdkwartier nu is gevestigd in Londen. Wel kampt Frankfurt met problemen waar ook Amsterdam last van heeft: een groot gebrek aan ruimte. Volgens Bloomberg is Frankfurt voorlopig nog 65 procent goedkoper dan Londen, maar als de vraag naar personeel en kantoorruimte toeneemt, kan daar snel verandering in komen.

Ook Parijs is in trek, vooral omdat daar juist nog veel ruimte is voor de bouw van kantoorgebouwen. Daarnaast wordt Dublin als aantrekkelijke optie gezien. Volgens verhuisbedrijf Movinga is de Ierse hoofdstad zelfs de beste optie voor banken – Amsterdam wordt op de tweede plaats gezet.

‘We moeten het accepteren’

D66-wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) wil dat Nederland het bonusplafond gelijkstelt met dat van andere Europese landen, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem houdt vol dat een gelijk speelveld niet nodig is. Via een internationale constructie zouden banken de bonusregels kunnen ontwijken, maar bedrijven voldoen zelden aan de strenge eisen voor deze constructie.

‘Nederland heeft de bonuscap strenger gemaakt dan de rest van Europa,’ zegt Ollongren weemoedig tegen het FD. ‘Als dit een reden is om niet voor Nederland te kiezen, dan moeten we dat accepteren.’

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.