Britse overheid eist lijsten van bedrijven met buitenlandse werknemers

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Canary Wharf Foto: AFP

Bedrijven in Groot-Brittannië moeten lijsten publiceren en aan de overheid laten zien met de namen van de migranten die ze in dienst hebben. Zo kan de Britse overheid ‘voorkomen dat banen worden gegeven aan migranten die ook aan Britse werkzoekenden kunnen worden gegeven’.

2016-10-03 14:36:50 A delegate reads a leaflet entitled "BREXIT, how do we do it?" as he sits in the audience on the second day of the annual Conservative Party conference at the International Convention Centre in Birmingham, central England, on October 3, 2016. Britain's economy faces "turbulence" as it negotiates its EU exit and consumer and business confidence could go up and down like a "rollercoaster", finance minister Philip Hammond warned on Monday ahead of a keynote speech at the ruling Conservative party's annual conference. / AFP PHOTO / OLI SCARFF‘Britse economie groeit, en sneller dan andere G7-landen’

Daarnaast moeten grote bedrijven onder de nieuwe plannen onderzoeken wat het effect op de lokale arbeidsmarkt is, als ze veel Europese werknemers aannemen. Directeuren van bedrijven die niet goed hun best doen om Britten aan een baan te helpen, moeten volgens minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd aan de schandpaal worden genageld.

Het Britse volk op de eerste plaats

Dat meldt de Britse krant The Times op dinsdag. ‘We moeten ervoor zorgen dat we een gesprek kunnen voeren over immigratie. We moeten een gesprek kunnen voeren over het soort vaardigheden dat we nodig hebben in het Verenigd Koninkrijk en of we buiten ons land moeten kijken naar mogelijkheden,’ legt Rudd uit.

‘Deze regering zal niet aarzelend zijn in haar toewijding het Britse volk op de eerste plek te zetten,’ zei Rudd tijdens de partijconferentie van de Conservatieven. De partij liet een duidelijk rechtser geluid horen dan onder leiding van oud-premier David Cameron. Waar Theresa May faalde het migratiesaldo te verminderen, lijken de Conservatieven het Brexit-tijdperk als kans te zien immigratie aan te pakken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Zorgwekkend signaal’

De minister kreeg veel kritiek op de plannen, omdat ze niet alleen de vrije markt zouden beperken, maar omdat het voorstel discriminerend zou zijn tegen migranten uit de Europese Unie. De uitdrukking ‘Britse banen voor Britse arbeiders’ van de oud-premier Gordon Brown was in 2009 al controversieel, en de Conservatieven zouden daar nu een schepje bovenop doen.

‘Dit is een zeer zorgwekkend signaal dat wordt gegeven aan miljoenen mensen van de hele wereld die wonen in en iets toevoegen aan ons land,’ schrijft de populaire burgemeester van Londen Sadiq Khan op Twitter. ‘We moeten onderwijs, vaardigheden en trainingen gebruiken om Britse mensen aan het werk te krijgen, niet buitenlandse werknemers de schuld geven.’

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.