Salarisverhoging voor ABN AMRO: vier vragen en antwoorden

20 maart 2015Leestijd: 3 minuten
''

Donderdag kwam er al kritiek op ING en verzekeraar Nationale Nederlanden die hun topmannen extra belonen. Vrijdag werd bekend dat ook bestuursleden van staatsbank ABN AMRO sinds vorig jaar extra salaris krijgen.

In tegenstelling tot de ING ligt de ABN AMRO nog steeds onder het vergrootglas van de overheid. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zijn niet te spreken over de verhogingen. Wel wijst Dijsselbloem erop dat de banken binnen de wet blijven en in feite dus niets verkeerd doen.

1. Hoeveel salaris krijgen de topmannen bij ABN AMRO?

Sinds 2012 hebben zes van de zeven topbestuurders recht op 100.000 euro extra brutosalaris, blijkt uit het jaarverslag 2014 van de bank. Alleen bestuursvoorzitter Gerrit Zalm krijgt geen bonus. De verhoging is bedoeld als goedmaker voor het bonusverbod voor staatsbanken dat in 2012 werd ingevoerd.

Eerder zagen de bestuurders vrijwillig af van het ‘extraatje’, maar de raad van commissarissen heeft besloten om het geld over 2014 alsnog uit te keren. De bestuursleden verdienen daardoor 707.500 euro bruto per jaar. Zalm blijft op 759.375 euro per jaar zitten.

Over alle ophef snapt Zalm niet veel: ‘We bewegen keurig binnen de wet’. ‘Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer,’ vertelt hij aan BNR Nieuwsradio.

2. Hoeveel krijgen topmannen bij andere instellingen?

ING – die alle staatssteun volledig heeft terugbetaald eind vorig jaar – en verzekeraar Nationale Nederlanden zijn niet aan de regels van de bonuswet gebonden. De verhogingen van de vaste salarissen variëren van 28 tot 46 procent. Het salaris van topman Ralph Hamers zou daardoor van 1,27 miljoen euro naar 1,63 miljoen stijgen.

Vanaf het moment in 2009 dat de bank moest aankloppen voor extra staatssteun totdat de bank de staatsschuld had terugbetaald zijn geen extra bonussen toegekend.

Ook verzekeraar Aegon heeft flinke bonussen uitgedeeld, blijkt uit hun jaarverslag dat vrijdag werd gepubliceerd. Voorzitter Alex Wynaendts ontving een bonus 913.000 euro. Deze bonus komt bovenop zijn vaste salaris, dat 1,15 miljoen euro bedraagt.

3. De bonuswet voor banken, hoe zit dat ook alweer?

Door het bonusverbod mogen de bonussen van staatsgesteunde banken slechts 20 procent van het salaris zijn, eerst was dit nog 100 procent. ‘Dat is in 2012 door de toenmalige minister en door de Tweede Kamer goedgekeurd,’ zegt Dijsselbloem.

De top van ABN AMRO is aangenomen met een contract waarin vast salaris met een 50 procent variabele beloning is beloofd, vertelt Zalm verder tegen BNR Nieuwsradio. Oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft toen nog geregeld dat het vaste salaris ter compensatie wel met 20 procent mag worden verhoogd. ‘Daar zijn we binnengebleven. Het is 16,67 procent geworden,’ zegt de ABN AMRO-bestuursvoorzitter.

4. Waar komen alle boze reacties dan vandaan?

‘Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in deze sector, is dit slecht te begrijpen. Het zit mij en velen als een graat in de keel,’ zegt Dijsselbloem.

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA wil zelfs kijken of de bonuswet niet verder moet worden aangescherpt, SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt de verhogingen ‘schaamteloos’ en Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA noemt de gang van zaken ‘ongepast’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voorzitter Reinier Castelein van de Vakbond De Unie noemt het beloningsbeleid van ABN AMRO ‘waanzinnig sprinkhanengedrag’, schrijft Financieel Dagblad. ‘Topbankiers bezorgden ons eerst een systeemcrisis die alleen al bij staatsbank ABN AMRO 28 miljard euro aan gemeenschapsgeld heeft gekost. Ze kleden ons schaamteloos uit met te hoge hypotheektarieven en gaan gewoon door met hun oude gedrag van ikke, ikke en de rest kan stikke,’ zegt hij.