FNV wil fiscale voordelen van zelfstandigen inperken

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Voorzitter FNV Han Busker Foto: ANP

Als het aan de nieuwe voorzitter van vakbond FNV Han Busker ligt, wordt het mes gezet in de fiscale voordelen voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP). De aftrek waarvan zelfstandigen profiteren, verergert de ‘race naar de bodem’ op de arbeidsmarkt, stelt Busker.

In een interview met het FD zegt Busker het logisch te vinden dat zzp’ers duurder zijn dan vaste krachten. Er is volgens de FNV-voorman sprake van een doorgeslagen concurrentie op arbeidskosten, en de vakbond wil daaraan een einde maken.

FNV ook achter zpp’er

‘De concurrentie tussen werknemers, zelfstandigen en payroll-medewerkers moet afgelopen zijn. Werkgevers moeten ook verantwoordelijkheid nemen,’ aldus Busker. Hij echoot zijn voorganger Ton Heerts, die onder vuur kwam te liggen na uitspraken over de inperking van zzp-voordelen.

In juni vorig jaar kondigde FNV aan ook de belangenbehartiging van zzp’ers op zich te nemen. Vanaf begin 2017 zet de vakbond zich ook in voor zelfstandigen. Vooral socialistische politici en vakbondsleden vonden dit besluit controversieel.

Lange tijd werden zzp’ers gezien als een bedreiging voor werknemers met een vast contract. Daarbij schuurden vooral de fiscale voordelen die zelfstandigen genieten ten opzichte van vaste krachten. De FNV zegt dat zelfstandigen en werknemers in vaste dienst niet tegen elkaar moeten worden uitgespeeld.

Aanbeveling met VNO-NCW

‘We staan zo veel sterker als we samen optrekken tegen werkgevers en opdrachtgevers,’ zei bestuurslid Mariëtte Patijn in 2016. ‘We gaan ons de komende tijd inzetten voor zzp-tarieven waar mensen van kunnen leven en een pensioen van kunnen opbouwen.’

Het pleidooi om de voordelen van zelfstandigen in te perken, zou wel eens voor onrust kunnen zorgen. Samen met de werkgeversorganisatie VNO-NCW hoopt de FNV met een sociale agenda te komen. De organisaties besloten de handen ineen te slaan om een aanbeveling te doen aan het volgende kabinet, dat de opdrachten van de organisaties moet meenemen in een volgend Regeerakkoord.