Partijen vliegen elkaar in de haren over belastingen

16 februari 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: Elsevier

Wat het Centraal Planbureau (CPB) donderdag al had voorspeld, bleek ook uit het belastingdebat van Elsevier. Kamerleden van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en 50Plus werden het niet eens over de toekomst van de belastingen in Nederland.

Vooral het gesprek over de vraag of ouderen te zwaar worden belast, werd fel van toon. De politici haalden uit naar 50Plus-senator en kandidaat-Tweede Kamerlid Martin van Rooijen over de belasting van gepensioneerden: zijn partij vindt dat ouderen ‘worden gepakt’.

Hoe kabinet werkenden afstraft: u betaalt meer dan u denktMoeten mensen met hogere inkomens meer belasting afdragen? - Foto: ANP

Waar werden de Kamerleden het eens?

Ook SP-politicus Renske Leijten moest het ontgelden. Het Kamerlid werd aangevallen over haar opmerkingen over vermogende Nederlanders. Die moeten veel meer belasting betalen als het aan Leijten ligt, omdat ‘meer vermogen ook een hoger rendement betekent’. Later legde de SP’er uit dat ze bedoelde dat vermogende Nederlanders ‘makkelijker meer risicovolle beleggingen kunnen doen’.

De Kamerleden werden het wel eens over een voorstel van D66-politicus Steven van Weyenberg over belasting op spaargeld. Alleen het reële rendement moet worden belast, volgens Van Weyenberg. SP, GroenLinks, ChristenUnie en de VVD reageerden enthousiast op het

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.