In deze sectoren vindt u zeker een baan

22 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Het aantal vacatures neemt snel toe. Bron: ANP

Nederland heeft acht beroepsgroepen waar vacatures moeilijk zijn te vervullen. Door u te specialiseren in deze zogeheten krapteberoepen maakt u aanzienlijk meer kans op een baan.

Deze maand publiceerde het UWV het rapport ‘Kansrijke beroepen’. Daarin wordt een achttal beroepsgroepen beschreven met een tekort aan arbeidskrachten. Om welke beroepsgroepen gaat het?

80.000 extra arbeidskrachten per jaar

  • De eerste groep omvat techniek, industrie en bouw. In sommige sectoren – zoals metaal, installatie, elektro en werktuigbouw – is al jaren een gebrek aan arbeidskrachten. Het gaat bijvoorbeeld om plaatwerkers, gasinstallateurs, elektriciens en machinemonteurs. Ook de bouw heeft tekorten, denk aan stukadoors en metselaars. Jacques van den Broek, topman van uitzendbureau Randstad, stelde deze maand dat Nederland per jaar 80.000 extra arbeidskrachten nodig heeft voor de technische sector. Van den Broek wil dat de overheid een ‘pro-actieve immigratiestrategie’ nastreeft om arbeidskrachten te werven in het buitenland.
  • De tweede beroepsgroep is ICT. Het betreft vooral vacatures op hoger en wetenschappelijk beroepsniveau. Voorbeelden van openstaande hbo-vacatures zijn programmeurs, webdevelopers en ICT-veiligheidsspecialisten. Bij de universitaire vacatures gaat het om database-ontwikkelaars en infrastructuur-specialisten. Via de zogenoemde expatregeling zijn er in Nederland enkele honderden Indiase IT’ers aan het werk om de openstaande banen in te vullen, met name bij multinationals als ABN AMRO, ING en Randstad.

Comeback van de zorg

  • Door faillissementen en reorganisaties zijn er de afgelopen jaren veel banen in de zorg verdwenen. De arbeidsmarkt in de zorg trekt weer aan. Op mbo-niveau is er vraag naar verzorgers en verpleegkundigen. Op hbo-niveau is er een tekort aan wijkverpleegkundigen en praktijkverpleegkundigen. Op wetenschappelijk niveau gaat het om medisch specialisten, zoals bedrijfsartsen en psychiaters.
  • De automatisering in de economisch-financiële sector heeft geleid tot banenverlies bij de lagere en middelbare opleidingsniveaus. Op hogere niveaus daarentegen staan wel veel vacatures open. Denk aan hypotheekadviseur (hbo) en registeraccountant (wo).
  • In het onderwijs is geen lerarentekort, met uitzondering van enkele vakken. Zo is er – zowel op hbo- als universitair niveau – een gebrek aan docenten exacte vakken en talen. Bij de talen gaat het om leraren Engels, Nederlands en Duits. Ook zijn er veel vacatures bij wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Het onderwijs moet concurreren met het bedrijfsleven, dat veel natuur-, wis- en scheikundigen wegkaapt door ze hogere salarissen te bieden.

Paradox

  • Door het aantrekken van de economie leeft de sector transport en logistiek weer op. Er zijn relatief veel openstaande vacatures op lager en middelbaar beroepsniveau. Het betreft zowel algemene als gespecialiseerde vrachtwagenchauffeurs, maar ook transportplanners.
  • Tot slot: in de groensector is vraag naar hoveniers. En in de horeca naar zelfstandig werkende koks en chefs de partie. Vooral bij de koks is er een wonderlijke paradox. Terwijl het aantal kookprogramma’s op tv is geëxplodeerd en er steeds meer kookboeken worden verkocht, stoppen veel jongeren voortijdig met hun koksopleiding. Met als reden: de lange werkdagen en lage salarissen.