Dijsselbloem hoopt nieuwe Griekse crisis te voorkomen

10 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: anp

Europese politici voeren vrijdag opnieuw overleg met de Grieken over de stand van zaken in het door schulden geteisterde land. Het Internationaal Monetair Fonds zet de hakken in het zand en de Duitse minister van Financiën zegt dat Griekenland beter uit de euro kan stappen.

Kan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een nieuwe crisis voorkomen?

Volgens Dijsselbloem valt het allemaal mee: ‘De verhalen zijn schromelijk overdreven.’ Toch doen in Brussel verhalen de ronde dat de Grieken in april alweer een fors bedrag nodig hebben uit het ESM-noodfonds. In de zomer staat Athene voor de eerstvolgende grote aflossingen van de schulden.

Hoewel de IMF-top verdeeld bleek over de positie van de Grieken, blijft de organisatie bij haar eis van schuldverlichting voor de Grieken. Uit een woensdag uitgebracht rapport blijkt dat de organisatie de perspectieven voor het land somber inziet. Schuldverlichting is noodzakelijk, anders is de schuldenlast van de Grieken niet houdbaar, stelt het IMF.

Maar doordat de leningen aan de Grieken zo gevoelig liggen, willen Duitse politici niets weten van het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld.

Toch willen de eurolanden het IMF aan boord houden. Deelname van het IMF, dat veel ervaring heeft met het redden van landen met veel schulden, wordt noodzakelijk geacht om het reddingspakket geloofwaardigheid te geven.

Hij is een populaire voorzitter van de eurogroep, maar mag Dijsselbloem na verkiezingen zijn baan in Brussel houden?

Schäuble dreigt met Grexit

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil juist niets weten van schuldverlichting. Als Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt, leidt dat volgens Schäuble onmiddellijk tot een Grexit – het vertrek van de Grieken uit de eurozone. Het Verdrag van Lissabon staan niet toe dat een euroland schuldverlichting krijgt.

Schäuble zei in december al dat de Grieken vooruitgang moeten boeken met de beloofde hervormingen. De Grieken zijn niet onder de indruk. Volgens de Griekse minister van Europese Zaken George Katrougalos staat Schäuble ‘geïsoleerd’. Na gesprekken in Brussel liet Katrougalos weten dat de Duitse minister van Financiën de enige voorstander is van de strenge bezuinigingsmaatregelen.

Toch wil ook Dijsselbloem Griekenland ‘een zet geven’. De PvdA’er is de voorzitter van de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden. De eurogroep besluit onder meer over Europese leningen aan Griekenland.

‘De hervormingen in Griekenland gaan langzaam, maar het gaat wel de goede kant op,’ zegt Dijsselbloem. ‘Zo nu en dan moet het een duw krijgen. Als ik het land vandaag een zet kan geven, dan is dat welkom.’

IMF eist hervormingen en schuldverlichting

Ook het IMF eist hervormingen van Athene, maar dan wel in combinatie met schuldverlichting.

Het IMF houdt eraan vast dat het alleen blijft meedoen aan het reddingspakket van 86 miljard euro voor de Grieken als ook de Europese geldschieters akkoord gaan met schuldverlichting. De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie sloten in augustus 2015 een deal met de Grieken.