Ruzie in top IMF zorgt voor twijfel over steun Grieken

07 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De top van het Internationaal Monetair Fonds ruziet over de aflossing en mogelijke kwijtschelding van de Griekse schulden. Het IMF liet publiekelijk weten dat de topbestuurders het niet eens worden over schuldverlichting voor Griekenland.

Het IMF houdt eraan vast dat het alleen meebetaalt aan het reddingspakket van 86 miljard euro voor de Grieken als ook de Europese geldschieters akkoord gaan met schuldverlichting. De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie sloten in augustus 2015 een deal met de Grieken. In ruil voor de nieuwe leningen beloofde de Griekse regering hervormingsmaatregelen door te voeren, om zo flink te bezuinigen.

Dilemma voor het IMF

Griekse schuld bedraagt volgens cijfers van de overheid meer dan 356 miljard euro (175 procent van het Bruto Binnenlands Product

Schuldverlichting is volgens het IMF noodzakelijk voor Griekenland. Uit een ongepubliceerd rapport van de organisatie – ingezien door het Britse dagblad Financial Times – blijkt dat het IMF de enorme schuldenlast van Griekenland onhoudbaar acht. Zonder ingrijpen zal de schuldenlast in 2060 drie keer zo hoog zijn als het Griekse nationale inkomen, zo verwacht het IMF.

De meerderheid van de IMF-top pleit voor schuldenverlichting, zo blijkt uit een persbericht. Omdat de Griekse schuldenlast ‘onhoudbaar’ is, mag het IMF volgens de eigen reglementen niet meebetalen aan het reddingspakket.

Verkiezingsthema?

Voor landen als Nederland en Duitsland – waar de financiële steun aan de Grieken een politiek gevoelig onderwerp is – was deelname van het IMF aan het reddingspakket (de bail-out) een voorwaarde. Maar juist omdat de leningen aan de Grieken zo gevoelig liggen, willen Duitse politici niets weten van het kwijtschelden van (een deel van) de Griekse schuld.

EU botst met Grieken: ‘Hervormen of de euro uit’2015-07-09 10:24:19 epa04839461 Demonstrators hold a European and greek flag during a pro euro rally in front of the Greek Parliament in Athens Greece, 09 July 2015. Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem on 08 July referred Greece's official request for financial assistance from the European Stability Mechanism (ESM) to the European Central Bank (ECB) and the European Commission. In a letter addressed to European Commissioner for Economic and Monetary Affairs Pierre Moscovici and ECB President Mario Draghi, Dijsselbloem informs them of Greece's request for 'stability support in the form of a loan' and asks them to assess the request under ESM rules. EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Als compromis wil een deel van de IMF-top de terugbetalingstermijn flink verlengen. Ook hoeven de Grieken, als het aan het IMF ligt, lange tijd geen rente te betalen.

Of de Europese geldschieters akkoord gaan met het voorstel van het IMF, moet nog blijken. In Duitsland en Nederland zijn verkiezingen in aantocht, waarbij ook de rol van deze landen in de Europese Unie een cruciale rol zal spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.